Nem olvasztják be a MÁV-ba a HÉV-et

Nem olvasztják be a MÁV-ba a HÉV-et

Nem olvasztják be a MÁV-ba, hanem önálló leányvállalatként működnek majd a HÉV-vonalak. Év elején döntöttek arról, hogy a HÉV-vonalak a Fővárostól az államhoz kerülnek. A főpolgármester-helyettes szerint december végére lezárulhat az átadás-átvétel, amelyből remélhetőleg az utasok semmit sem érzékelnek majd.

„Az elővárosi forgalom adja az elmúlt években, és jelenleg a magyar vasút teljes forgalmának az 55 százalékát. A most folyamatban lévő, és itt, a jelen lévő kollégák segítségével az év végéig – majdnem azt találtam mondani, hogy remélhetően – végrehajtott HÉV átvétele kapcsán ez az arány 70 százalék vagy fölé fog kúszni”  – mondta Fónagy János parlamenti államtitkár.

A MÁV elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a HÉV-et nem olvasztják be a MÁV-Startba, hanem külön leányvállalatként fog működni. „A HÉV-ekkel kapcsolatos járműállomány mondhatni sokkal korosabb, mint a vasút egyéb területén. Felkészültünk arra, hogy a HÉV-eket a hozzá tartozó eszközöket, és természetesen embereket átvegyük. Zavartalanul fogjuk a továbbiakban is üzemeltetni, és folynak a tárgyalások arról, hogy milyen fejlesztéseket, milyen forrásból fogunk tudni végrehajtani az adott vonalakon, akár járművek, akár pálya tekintetében” – így Dávid Ilona elnök-vezérigazgató.

A főpolgármester-helyettes szerint minden a tervek szerint halad és az év végére állami tulajdonba kerülhet a HÉV. A felújítás egy következő lépés lesz. „Az az új helyzet, hogy az állam tulajdonába kerülnek át a HÉV-ek valójában könnyebbé teszi azt a lehetőséget, hogy európai uniós pénzek segítségével a felújításokat is megkezdhessük, ez az egyik értelme és haszna ennek az átalakításnak, hiszen összességében valójában továbbra is együtt szeretnénk megszervezni a főváros és az agglomeráció közlekedését, hogy összességében ez a leghatékonyabb legyen” – jelentette ki Bagdy Gábor.

Egyes becslések szerint a HÉV-vonalak és a járműpark teljes megújítása mintegy 300 milliárd forintba kerülne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »