Nem okoz terméskiesést a mostani fagy

A napokban hidegrekordot regisztráltak az ország több pontján; ennek ellenére nem fenyegeti veszély az idei gyümölcstermést – ismerteti a szerdai Magyar Nemzet.

Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zoldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcs-főbizottságának elnöke a lapnak elmondta, a mostoha időjárás ellenére a legtöbb gyümölcsfajta esetében egyáltalán nem okozott károkat az esetenként mínusz 15 vagy akár 20 Celsius-fok, viszont a korai virágzású kajszi- és őszibaracknál már megindult a fakadás. Ezeknél a fajtáknál már március közepén megkezdődik a virágzás, így a megbomlott rügyekben bőven tehet kárt a fagy, mértéke akár a harminc százalékot is elérheti. Ez nem lesz feltétlenül kihatással a termésre, ugyanis ha később nem kell szélsőséges időjárással számolni, akkor a virágok fele-harmada elég a normál terméshez – közölte a szakember.

A következő napokban Magyarország déli területein várható mínusz 15 Celsius-foknál hidegebb idő, így a rügykár szempontjából ez a terület a legveszélyeztetettebb, míg ott, ahol a hőmérséklet nem süllyed mínusz 12 Celsius-fok alá, nem lehet gond.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »