Nem nyomoznak Rogán után

Semmilyen konkrétumot nem mondott Portik Tamás arról a tízmillió forintnak megfelelő euróról, amelyet állítása szerint Rogán Antalnak adott át 2010 körül. Egyebek mellett ezért utasította el az ügyészség azt a feljelentést, amelyet a vallomás kapcsán a fideszes Tényi István tett hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A nyomozóhatóság szerint Portik kijelentései „életszerűtlenek”, így nem nyomoznak a miniszter után.

Hiába állította a bíróságon a Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamás, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak, az ügyészség nem indít nyomozást az ügyben – értesült a Magyar Nemzet. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ugyanis elutasította a fideszes Tényi István által hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett feljelentését. Tényi azután fordult az ügyészséghez, hogy Portik Tamást június közepén tanúként hallgatta meg a Fővárosi Törvényszék a Rogán Antal miniszter és Juhász Péter, az Együtt alelnöke közti személyiségi jogi perben.

A nyomozóhatóság egyebek közt azért utasította el a feljelentést, mert szerinte Portik Tamás nyilatkozatának valóságtartalma „már önmagában is erősen kétséges”, de a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok is erre mutatnak. A feljelentést elutasító határozat szerint például Portik a pénzátadás helyszínéül előbb a Centrál Kávéház melletti szűk utcában valamilyen pártirodát nevezett meg. Ez a KNYF következtetése alapján feltehetően a Fidesz Magyar Polgári Szövetség ötödik kerület, Cukor utca 5. szám alatti irodája lehetett. Majd röviddel később már az Aulich utcai pártirodát jelölte meg a színhelyként. De – mint írták – Portik a pártiroda felépítését sem tudta leírni.

Az ügyészség érdekes megállapításokat tett a Portik állítása szerint átadott pénzről is. Úgy látják, hogy a „jogtalan előny” összege tekintetében is életszerűtlenek és aggályosak az elítélt állításai. Portik ugyanis a konkrét összeget úgy jelölte meg, hogy tízmillió forintnak megfelelő euró, az összeggel kapcsolatban pedig a KNYF szerint a „kételyeket ébresztő” állításon túlmenően semmilyen konkrétumot nem mondott. Vallomásában ugyanis Portik Tamás „nem tért ki a pontos euró összegre, annak forrására, címletezésére, illetve egyéb olyan jellemzőire, ami nyilatkozatát tartalommal töltené meg, és hitelt érdemlővé tenné”.

Végezetül az ügyészség megállapította, hogy a Portik Tamás által elmondottak valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatók, ami alapján a nyomozás törvényes elrendelésére nincs törvényes alapja a nyomozóhatóságnak.

Egyelőre nem nyomoznak egy másik, szintén Rogán Antalnak juttatott állítólagos kenőpénz ügyében sem. Szintén Tényi István tett bejelentést azután, hogy az N1TV interjú közölt a Vizoviczki László ellen folyamatban lévő egyik büntetőügy negyedrendű vádlottjával. Ő azt állította, hogy Rogán Antal, még polgármesterként négymillió forint kenőpénzt vett át a diszkócsászártól különböző, V. kerületi teraszok megnyitásának engedélyezéséért. Állítása szerint kihallgatásakor az ügyészek kinevették, amikor arról érdeklődött, hogy mikor kerülhet a vádlottak padjára Rogán Antal, és nem vették jegyzőkönyvbe a politikusra vonatkozó kijelentéseit. A felvételeket a KNYF tegnap kérte be a televíziótól, amiket feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálnak.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője ma délután tartott sajtótájékoztatóján közölte, különösnek tartja, hogy az ügyészség a televíziótól kérte be a felvételeket, ugyanis szerinte bármikor kihallgathatnák a kormánypárti politikusra terhelő vallomást tett személyt. Egyben jelezte, kíváncsi rá, hogy a Vizoviczki-ügy nyomozásakor miért nem vették jegyzőkönyvbe a Rogán Antalra nézve kínos állításokat. Szerinte lehetséges, hogy a felvételek bekérésével az ügyészség csupán arra kíváncsi, milyen bizonyítékok és dokumentumom állnak még az N1TV rendelkezésére. Megjegyezte, a Jobbik azt reméli, hogy ha a nyomozó hatóságok kérni fogják Rogán Antal mentelmi jogának felfüggesztését, a fideszes országgyűlési képviselők nem fogják ezt megakadályozni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »