Nem nézi a Hír TV-t – ezzel védekeztek a bíróságon

Nem nézi a Hír TV-t – ezzel védekeztek a bíróságon

250 ezerbe került nyolc szír szállítása egy fiatalembernek, a bíróság a sofőrt csak jogellenes belföldi tartózkodás elősegítése vétségében találta bűnösnek, az embercsempészés vádját ejtette. Nyolc migránst vitt a kocsijával, amikor igazoltatták.

A vád szerint a büntetett előéletű férfi tavaly szeptemberben kocsijával nyolc szír állampolgárt szállított az M5 autópályán, amikor Kiskunfélegyházánál elfogták a rendőrök. Azzal védekezett, hogy a Szegedi Nagybani Piacra ment gyümölcsöt vásárolni, amikor eltévedt, és az út szélén stoppoló embereket felvette a kocsijába.

„A nyomozási bírónő előtt történő meghallgatása során a vádlott említést sem tett arról, hogy félelmében vette volna fel ezeket az állampolgárokat, hanem azt mondta, hogy könyörögtek neki, megsajnálta őket, ezért vette fel. Az első gyanúsítotti kihallgatása során már akként nyilatkozott, hogy ez a két személy beszállását követően odaszaladt még jó néhány személy, négy-hat személy, és agresszívnak tűntek. Nem mert velük ellenkezni, ezért nyilván megengedte nekik, hogy beszálljanak a gépjárműbe” – mondta el Bozóky Bernadett ügyész.

A nyolc szír közül ketten azt vallották, hogy ők a röszkei tábor mellett lévő benzinkúton szálltak be a kocsiba. A határ mellől egy nő vitte őket oda egy kukoricatáblán keresztül.

„Megérkeztünk egy autópálya mellé, egy benzinkúthoz. A kúttól tíz méterre jött három autó, a sofőrök vitába keveredtek a hölggyel, gondolom a pénzen. Azt mondta a nő, hogy 180 euró per fő. Úgy volt, hogy két autóval fognak menni, de mielőtt az autóba beültek, 800 eurót kért tőlük a nő előlegként, oda is adtuk neki” – olvasta fel a bíró a vallomást.

A vádlott ügyvédje azt mondta, a bevándorlók vallomása, szavahihetősége megkérdőjelezhető, és szerinte az ügyfele nem tudta, kit vesz fel az autójába.

„Mondják meg nekem, miből kellett volna tudnia? Bizonyítsák be, hogy minden nap nézi a Hír TV-t vagy az M1 adásait, és tudja azt, hogy ilyen migrációs helyzet van Magyarországon. Én meg azt mondom, hogy nem, mert reggeltől estig dolgozik, meg a gyerekeivel van, örül, hogyha be tud esni az ágyba este kilenc órakor vacsora után. És még TV-t se nagyon lát. Bizonyítsák be, hogy nincs igazam” – fogalmazott Mihó Ferenc ügyvéd.

A bíróság végül a hatvani férfit első fokon 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és elrendelte az előzetes letartóztatásának megszüntetését. Az ügyészség börtönbüntetésért, a vádlott felmentésért fellebbezett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »