Nem mondott igazat a tanügyminiszter

Nem mondott igazat a tanügyminiszter

pavel_nastase_06254400_bPavel Năstase

Hazugságon kapta az új oktatási minisztert és az államtitkárt a Gândul.info hírportál, amely kiderítette, hogy az iskolaigazgatók kinevezését szabályozó módszertan módosítására vonatkozó miniszteri rendeletet nem pénteken, január 6-án adták ki, mint ahogyan azt a tárcavezető korábban hangoztatta.

Pavel Năstase minisztert és Liviu Pop államtitkárt a napokban számos bírálat érte, amiért kinevezésük után azonnal engedélyezték, hogy a tanfelügyelőségek azokat is kinevezzék igazgatónak, illetve aligazgatónak, akik korábban elfoglalták a vezetői tisztséget, de nem sikerült a versenyvizsgájuk, vagy nem is jelentkeztek arra. A szaktárca vezetőit ráadásul azzal is megvádolta az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), hogy törvénytelenséget követtek el, amit hevesen cáfoltak, a Gândul.info viszont kiderítette, hogy Năstase és Pop nem mondott igazat a vonatkozó rendeletről, ráadásul ellentmondó nyilatkozatokat is tettek.

A hírportál megkeresésére a Hivatalos Közlöny illetékesei rámutattak, illetve egy hivatalos dokumentummal is igazolták, hogy a kinevezésekre vonatkozó miniszteri rendeletet hétfőn, január 9-én kapták meg – és aznap nyilvánossá is tették –, viszont a módszertan módosításáról szóló értesítést a szaktárca már pénteken elküldte a megyei tanfelügyelőségeknek. Pavel Năstase a napokban kijelentette, hogy a rendeletet már pénteken, az értesítéssel egy napon, elküldték a Hivatalos Közlönynek, de az illetékesek elfoglaltak voltak, ezért csak hétfőn tették közzé a dokumentumot. A tanügyminiszter ezzel cáfolta a PNL törvénytelenségre vonatkozó vádját.

Miután szembesítették a helyzettel, Năstase a Gândul.info-nak már azt nyilatkozta, hogy a rendeletet hétfőn küldték el, tehát önmagának mondott ellent. Hasonlóan járt Liviu Pop oktatási államtitkár is, aki még január 8-án a hírportálnak azt mondta, hogy a tanfelügyelőségeknek küldött dokumentumot ugyan pénteken aláírták, a rendeletre azonban hétfőig várni kell, mert szerinte több időbe telik annak összeállítása. Január 10-én azonban ugyanakkor a portálnak már azt állította, hogy pénteken a rendeletet is ellátták kézjegyükkel a miniszterrel közösen, a késlekedésért pedig a Hivatalos Közlöny felelős. Az államtitkár azzal magyarázta az ellentmondást, hogy korábban biztosan rosszul fejezte ki magát.

Raluca Turcan, a PNL ideiglenes elnöke csütörtökön Pavel Năstase lemondását kérte, mert szerinte a miniszter szándékosan hazudott, miután törvényt sértett. Az ellenzéki politikus rámutatott: a január 6-án a tanfelügyelőségeknek küldött értesítéssel nem lehetett volna módosítani a módszertant, mert még nem létezett az erre lehetőséget teremtő rendelet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »