„Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel”

„Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel”

Nem mondjuk azt, hogy forróság lesz, de két hobbit elindult az Alföldre egy gyűrűvel

– ezzel az elmés filmes utalással jelent meg az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos Instagramján a következő napok várható előrejelzése a nyári forróságról. 

A Gyűrűk Ura-trilógiát megidéző posztot ráadásul az alábbi kísérőszöveggel tetézték tovább, mintegy felelevenítve a gonoszt megtestesítő Sauron hírhedt, pokoli birodalmát:

„A fokozódó klímaváltozás miatt Mordor már nem is játszik…”

A jelek szerint már a szakma berkein belül is csak ilyen humoros-mémes módon lehet elviselni a mostanság különösképpen tapasztalható, Pest megyében már átmeneti vízhiányt is eredményező, túlzás nélkül is rekkenő hőséget. Mi tagadás, valóban figyelemfelkeltő.

Hírdetés

Tényleg forró napoknak nézünk elébe

Egyébiránt a Meteorológiai Szolgálat hivatalos honlapján a részletes figyelmeztetést is megosztották a hazai publikummal:

Tovább fokozódik a hőség: szerdán és csütörtökön is már az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken (csütörtökön nagyobb területen) a 29 fokot is a napi középhőmérséklet.

Szerdán a délutáni óráktól kezdve nő a zivatarhajlam, elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részein lehetséges zivatarok kialakulása, melyeket jellemzően viharos széllökések (> 60-70 km/h), jégeső (ált. 1-2 cm-t nem meghaladó), illetve intenzív csapadék kísérhet. A nyugati, délnyugati határvidéken hevesebb zivatarok előfordulásához is kedvezőek a feltételek, arrafelé akár 90 km/h-t meghaladó széllökések, illetve nagyobb méretű (> 2 cm) jégszemek is előfordulhatnak.

Csütörtök napközben kis számban a Dunántúl nyugati felében lehetséges zivatar kialakulása. Napos időre számíthatunk általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel, azonban a Dunántúlon helyenként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ott kialakulhat néhány zápor, zivatar. Az esti, késő esti órákban a nyugati határvidéket akár hevesebb záporos, zivataros rendszer is érintheti. A délkeleti szél nagy területen megélénkül, ma nyugaton néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 33 és 39 fok várható.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »