Nem módosul idén a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája és az érettségi lebonyolítása

Nem módosul idén a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája és az érettségi lebonyolítása

Semmi nem változik idén a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgája és az érettségi tekintetében – jelentette ki szerda este az Antena 3 televíziócsatornának adott nyilatkozatában Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.
A tárcavezető közölte, nincs szó az országos jellegű vizsgák módosításáról, ezeket ugyanis év elején miniszteri rendelet szögezi le, és senki nem változtatja meg tanév közben. Andronescu szerint a módosítás zavart okozna az oktatásban.

„Következésképpen előre megmondom, hogy a nyolcadik osztályos tanulóknak úgy fog lezajlani a képességfelmérő vizsgája, ahogy az a tanév elején meg volt hirdetve, és az érettségi is a tanév elején ismertetett módon fog történni” – idézte Ecaterina Andronescut az Agerpres hírügynökség.

Hírdetés

A tanügyminiszter kifejtette: véleménye szerint társadalmi párbeszéd és nyilvános vita témájává kell tenni valamennyi, az oktatási rendszer javítását célzó kezdeményezést, és csak ezt követően szabad döntést hozni róla.

A közviták azonban nem erre az iskolai évre vonatkoznak, hanem a jövőbeni változtatásokat készítik elő – nyomatékosította Andronescu. A miniszter arra is kitért: fontolgatja, hogy a szokásos, a nyolcadikosok és az érettségi előtt állók számára márciusban szervezett próbavizsgákat a hetedik, illetve a tizenegyedik osztályosok számára is bevezessék a jobb végeredmények érdekében.

Azokkal a feltételezésekkel kapcsolatban, melyek szerint megszüntetnék a testnevelési órákat az elemi oktatásban, a tanügyminiszter azt felelte: a sporttevékenységet nem iktatják ki a programból, csak „játék- és mozgásórának” fogják nevezni az új terv szerint.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »