Nem mindenkinek tetszik Németországban az amerikai tankok és más fegyverek Kelet – Európába telepítése

A tankok nem hoznak békét: Német politikusok a NATO fegyverzet-telepítéséről az orosz határon

https://www.rt.com/news/373088-tanks-nato-germany-russia/

Published time: 9 Jan, 2017 14:49

Hajóval érkezett USA tankokat, teherautókat és egyéb katonai felszereléseket rakodnak ki Bremerhaven kikötőjében. Germany January 8, 2017. © Fabian Bimmer / Reuters

Növekszik a német politikusok aggodalma a több ezer NATO-katona és hadfelszerelés, valamint a több száz tank miatt, amelyeket Washington, úgymond az “orosz agresszió elleni védekezés” eszközeiként Lengyelországba és egyéb Oroszországgal határos országokba küldött.

“Az nem segít bennünket, ha tankok dübörögnek fel s alá a határ mindkét oldalán,” mondta Dietmar Woidke miniszterelnök, Brandenburg vezetője és SPD párttag, az RBB –nek. “Remélem, mindenki megőrzi a higgadtságát.”

“Úgy vélem, hogy minden nehézség ellenére is törekednünk kell a párbeszédre Oroszországgal,” tette hozzá csütörtökön, figyelmeztetve, hogy ez tovább ronthatja a kapcsolatokat Moszkvával.

A német kormányzó párt (CDU) Woidke álláspontját furcsának nevezte. A parlamenti frakció vezetője, Ingo Senftleben azt mondta, hogy ez a katonai művelet a NATO-val kötött szerződéses megállapodások keretében és Lengyelország kifejezett kérésére történik.

100’s of US tanks, heavy equipment flows into Europe to counter ‘Russian aggression’

A NATO fegyverzettelepítéseit a német Die Linke párt is kritizálta. “A tankok nem hoznak békét sehová sem,” – hangsúlyozta egy nyilatkozatában Christian Görke, jelentette az RBB.

Tobias Pflueger, a Die Linke párt alelnöke ‘Säbelrasseln – kardcsörtetésnek’ nevezte és ostorozta az amerikai tankok és hadi felszerelések lengyelországi állomásoztatását, mondván, hogy ez fokozza a fegyverkezési versenyt, ami Oroszországgal való konfrontációhoz vezet – írta a Focus Online.

Washington szerint – says, az a hajórakomány hadfelszerelés, amely a közelmúltban érkezett Bremerhaven kikötőjébe, a szövetségesei iránti erős elkötelezettségét jelenti, azt, hogy az érzékelt orosz fenyegetés ellen megvédi és biztosítja Európának, hogy továbbra is “teljesen szabad, virágzó és békés legyen.”

Tömegek vonultak végig Bremerhavenben szombaton, hogy tiltakozzanak a NATO csapatok és fegyverek telepítése és a városon való átszállítása ellen. Amerikai tankok, teherautók, és egyéb katonai felszerelések tartanak Lengyelországba. Mondják, hogy ez a legnagyobb fegyverszállítmány a Szovjetunió bukása óta, ami német kikötőbe érkezett, pénteken, hogy tovább szállítsák Kelet-Európába.

Tüntetők tiltakoztak a városban táblákkal és transzparensekkel, melyeken ezek voltak olvashatók; “Nem a NATO telepítésekre! Legyen vége a katonai felvonulásnak Oroszország ellen!” És “Ki a NATO-ból.”

“Ez van, Washington DC-ből induló, erős nyomás, megtenni mindent, ami csak lehetséges, hogy az elkövetkező két hétben olyan végeérhetetlen ellenségeskedést szítsanak Oroszország és a Nyugat között, amit már Donald Trump (a beiktatása után) sem bárki más nem lesz képes leállítani. Inkább kockáztatják a nyílt erőszakot, mint az egyszerű hidegháborús marakodást”

“Ez sokkal kívánatosabb a fegyvereken nyerészkedőknek, mintha hirtelenjében megvalósulna a tényleges Béke, amitől a legjobban rettegnek” mondta – told RT –nek hétfőnDavid Swanson, író, újságíró.

“Egyértelmű, hogy egy ilyen sokrétegű eszkaláció magába foglalja az orosz bűnözésről sulykolt amerikai média propagandát, csapatok és felszerelések szállítását a határra, idetartozik a NATÓ bővítése, az erőteljes nyomás a többi NATO tagra, hogy csatlakozzanak ehhez az eszkalációhoz. Hol vannak Németországban a komoly tüntetések, amit azok szerveznek, akik békét akarnak és ellene vannak, hogy németeket, vagy akár amerikaiakat is keletre küldjenek Németországból, lenniük kellene. Nem vagyunk elegen és az amerikai tiltakozók sem,” – tette hozzá.

100s more US tanks arrive in Europe to keep ‘peace & freedom’ at Russian borders (VIDEO)

Az elmúlt pár napban mintegy 2800 hadieszköz és 4000 katona érkezett Bremerhaven kikötőjébe. Az új erők először Lengyelországba mennek, ahol hadgyakorlaton vesznek rész a hónap végén. Később hét országban vetik be őket, beleértve a Balti államokat, Bulgáriát, Romániát, és Németországot. A parancsnokság Németországban fog állomásozni.

Az amerikai Abrams tankok, Paladin tüzérség, és a Bradley harci járművek Európába szállítása a folyamatos amerikai jelenlét új fázisát jelentik, amely mostantól a kilenchónapos váltásokra alapul.

“Hadd szögezzem le, ez az egyik része az erőfeszítéseinknek, hogy elrettentsük Oroszországot az agressziótól, biztosítsuk szövetségeseink területi integritását és megtartsuk Európát teljes szabadságban, felvirágzásban és békében,” jelentette ki vasárnap az amerikai légierő altábornagya, Timothy M. Ray, idézi a Reuters

Az Operation Atlantic Resolve, egy nagyszabású katonai vállalkozás, amelyet Washington úgy tart számon, mint bizonyítékát az “ USA folyamatos kötelezettség vállalásának Európa kollektív biztonsága iránt,” kezdődött 2014 áprilisában, mikor a Krím félsziget egy népszavazáson megszavazta elszakadását a puccs sújtotta Ukrajnától, és Oroszországhoz csatlakozott.

Forrás:

https://www.rt.com/news/373088-tanks-nato-germany-russia/

Published time: 9 Jan, 2017 14:49

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Fordítás, Hírek, Külföld, Külföldi sajtó, Videó


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »