Nem mindenkinek sikerült a Fidesz közelébe kerülni

Nem mindenkinek sikerült a Fidesz közelébe kerülni

Kihelyezett frakcióülésekkel vette kezdetét az őszi politikai évad, Portik Tamás bizalmasát segítette sajtófigyelők összeállításával az Együtt alelnöke.

Gazdag bevándorlót szívesen lát a kormány, még ha büntetett előéletű is. A Magyar Nemzet írta meg, hogy egy fehérgalléros orosz bűnöző egy offshore paradicsomban kiállított erkölcsi bizonyítvánnyal játszotta ki a magyar hatóságokat. Tehette mindezt azért, mert a büntetlen előéletet nem annak az országnak kell igazolnia, ahol az illető állampolgár. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint komolytalanok a lap állításai, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadóját pedig nem aggasztják a történtek – különösebb tájékoztatást nem is kért az ügy kapcsán. A szocialisták a program leállítását követelik, míg a Jobbik felülvizsgálná a már kiadott kötvényeket. Közben a kereskedőházakat nagykoalíciós modell szerint üzemeltetik.

Beindult a politikai évad

Kihelyezett frakcióülésekkel vette kezdetét az őszi politikai évad, a népszavazási kampányra készülve. A kormánypártok Balatonfüreden készültek a kvótanépszavazás kampányára, ahol Orbán Viktor hosszasan elemezte a menekültválságot. A kormányközeli Magyar Idők szerint a miniszterelnök elismerte, hogy elsősorban a migrációnak és a bevándorlás elleni propagandának köszönhető a kormánypártok megerősödése.

A kormányfő az október 2-ai népszavazásról szólva azt mondta: szerinte a referendumnak nincs napi belpolitikai tétje. A Fidesz frakcióvezetője az ülést megelőzően jelezte, hogy évadnyitó megbeszélésük fő témája a migráció és a kvótanépszavazás, Orbán Viktor viszont már a 2018-as választásra is tekint. Az ülés után Kósa Lajos Brüsszelt és a baloldalt ostorozta.

A kormánypártok évadnyitó ülése után a kötcsei Polgári Pikniknek is a kvótanépszavazás volt a központi témája szombaton. Az esemény előtt Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a Dobozy-kúriában rendezett találkozón a kormánypártok szellemi holdudvarához tartozó értelmiségieket is a referendum fontosságáról igyekszik meggyőzni. Kiemelte: „Hunyadis idők vannak. Ha valaki meg akarja érteni, hogy a magyar miniszterelnök miért arra jár, amerre, akkor előveheti a történelmi tanulmányait, megnézheti, hogy Hunyadi Jánosnak merre kellett járnia, amikor a déli folyosó az akkori muszlim föláramlás előtt megnyílt”.

„Megismétlődhet a tavalyi menekülthullám”

A migrációs válsághelyzetet egyébként jövő márciusig meghosszabbították, az erről szóló rendeletet a Magyar Közlönyben tették közzé. A miniszterelnök szerint megismétlődhet a tavalyi menekülthullám a balkáni útvonalon, így nehéz őszre kell számítani. Orbán Viktor erről hét eleji belgrádi útján beszélt. Szerinte az is előfordulhat, hogy Törökország felmondja az EU-val kötött migrációs egyezményt.

Vona: A baloldal már kormányozni sem akar

A Jobbik Dunakilitiben tartotta kihelyezett frakcióülését, ahol a párt elnöke arról beszélt, hogy pártja a Fidesz–KDNP egyetlen alternatívája. Vona Gábor szerint a baloldal olyan mélyre süllyedt, hogy már választást sem akar nyerni, utalva a Demokratikus Koalíció volt elnökségi tagjának múlt heti írására. Kerék-Bárczy Szabolcs a cikkben azt állította: a baloldalon nincs olyan komoly politikus, aki hisz abban, hogy a Fidesz 2018-ban leváltható – ezt egyébként Gyurcsány Ferenc pártelnök igaztalan vádnak nevezte.

Portik bizalmasát segítette az Együtt alelnöke

A kormánypártok szerint Juhász Péter beismerő vallomást tett, amikor elismerte, hogy sajtószemlét készít Portik Tamás egyik bizalmasának. Az egykori Energol-vezér egyik volt rabtársa beszélt arról, hogy Portik tanácsokkal és pénzzel is segíti Juhász Pétert. A gyilkosság miatt elítélt olajos maffiózó korábban azt állította, tízmillió forinttal vesztegette meg Rogán Antalt, akkor a vezető kormánypolitikusok azt mondták, nem hisznek egy bűnözőnek. Az Együtt alelnöke jogi lépéseket ígért azokkal szemben, akik azt állítják, hogy köze van Portik Tamáshoz.

Becsapták az idős tanárokat

Több mint ezer, nyugdíjhoz közeli tanár nem kapta meg a megígért fizetésemelést, havi 26 ezer forinttól eshettek el automatikus átsorolásuk elmaradása miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tagadja, hogy egy trükkel vonták volna meg az átsorolással járó fizetésemelést. A Gyurcsány-párt viszont az ombudsmanhoz fordul az ügy miatt.

Ausztria hiába fenyegetőzik?

Perre megy Ausztria Magyarország ellen, ha az itt regisztrált menekülteket Budapest nem fogadja vissza. A magyar külügy azzal érvel, hogy nem lehet Magyarországot büntetni azért, mert Görögország elmulasztotta az érkező migránsok nyilvántartásba vételét. Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: az Európai Bizottság és nem a bíróság jogosult arra, hogy elbírálja az uniós jogból fakadó mulasztásokat, de Brüsszel eddig sem emelt panaszt Magyarország menekültügyi gyakorlata ellen.

Mesterházy mossa kezeit

Az MSZP-hez közelállónak tartott cégek üzemeltetnek magyar kereskedőházakat az olajban gazdag Perzsa-öbölben, írta a Heti Válasz. Kuvaitban egy olyan társaság ügyködik, amely a szocialista párt parlamenti frakciójának volt jól fizetett tanácsadója Mesterházy Attila elnöksége idején. Három környező országban pedig egy olyan cég egyengeti a magyar exportot, amelynek elnöke egy volt külügyi szóvivő. Polgár Viktor Kovács László külügyminisztersége idején töltötte be a posztot. A kereskedőházak üzemeltetéséből kiveszik a részüket Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a rokonai is. A szocialista politikus szerint lejárató kampány folyik ellene. A közbeszerzési pályázat tisztességes volt, a pálya nem lejtett senkinek, mondta a külgazdasági miniszter a Hír TV-nek.

Észak-Korea nagyot robbantott

A világon mindenhol elítélték Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantását. Ez volt eddig a legnagyobb erejű kísérleti robbantás, amely erős földrengést okozott a térségben. A gyanú szerint a diktatúra nem csak egyre erősebb, de mind kisebb atomfegyvereket gyárt. Így akár már a ballisztikus rakétákat is nukleáris robbanófejjel tudják ellátni. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett: ha a kommunista állam atomfegyvert vet be, az sokkal több áldozatot fog követelni, mint a szíriai polgárháború vagy a világ más konfliktusai. A dél-koreai hírügynökség szerint Szöul egy esetleges atomtámadás első jelére porig rombolja Phenjant. Az erre vonatkozó tervek állítólag már készen állnak.

Rárepültek Hadházyra a rendőrök

A német RTL stábját és az őket kísérő Hadházy Ákost is átkutatták a rendőrök Felcsúton. Az LMP társelnöke éppen az NBII-es csapat milliárdokból felhúzott stadionját és a település legújabb látványosságát, az uniós pénzből épített kisvasutat mutatta meg a tévéseknek, amikor igazoltatták őket. Az ellenzéki politikus szerint a külföldi újságírókat megdöbbentették a történtek. Biztos okuk volt rá, reagált a miniszterelnök a felcsúti motozást firtató újságírói kérdésre. Az LMP társelnöke viszont panaszt tesz, és az ügy kivizsgálását várja el a rendőrségtől.

Gyenge kezdés Feröer ellen

Gól nélküli döntetlennel kezdett a magyar labdarúgó-válogatott a Feröer szigetek vendégeként a 2018-as, oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában. A két csapat harmadszor találkozott egymással, és ez volt az első alkalom, hogy nem magyar győzelemmel zárult a meccs. Bernd Storck szövetségi kapitány szerint kevés volt az idő az első világbajnoki selejtező előtt a felkészülésre, de a német szakember már a következő mérkőzésre koncentrál. A magyar labdarúgó-válogatott legközelebb október 7-én, Svájc ellen lép pályára, hazai környezetben.

Még pár sor…

Magáncégeknek hozhat busás hasznot az étel- és italautomaták bekötése az adóhivatalhoz. Változatlanul titok, hogy mi került 50 millió forintba az ’56-os emlékdalon. Nincs köze Mészáros Lőrinc vagyontárgyaihoz a miniszterelnöknek – ezt válaszolta Orbán Viktor nevében Dömötör Csaba az egyik baloldali kispárt képviselőjének. A szakmai kritikák ellenére is kitart a közigazgatási bíróság létrehozása mellett az igazságügyi miniszter, Trócsányi László visszautasította, hogy pártbíróságot hoznának létre, pártkatonákkal. Játszótér, sétány és park is lesz a Római-parton az épülő mobilgát mellett a fővárosi önkormányzat látványtervei szerint, az egyik civil csoport októberre tüntetést szervez az építkezés miatt. Garázdaság miatt vádat emeltek azzal az operatőrrel szemben, aki migránsokat rugdosott Röszkénél tavaly szeptemberben. Kivérezteti a kormány a cafeteria-rendszert, állítja Dávid Ferenc, a VOSZ elnöke. Izraeli történészek szerint KGB-ügynök volt Mahmúd Abbász palesztin elnök. Folytathatják a halászok a szakmát a nemzetgazdasági miniszter szerint, Varga Mihály kárpótlást és átképzést ígért, de részleteket nem árult el. Fontosabb a bojkott a mecsetnél, így továbbra sem áll szóba a Hír TV-vel a józsefvárosi polgármester. A Gyurcsány-párt diktatúrát emleget, Pokorni Zoltán szerint viszont Orbán Viktornak helye lehet a tananyagban. Felmentette a kémkedés vádja alól a szocialista kormány titkosszolgálati vezetőit az elsőfokú bíróság. Rendkívüli vizsgálatot rendelt el az Emberi Erőforrások Minisztériuma a budapesti Alföldi utcai befogadóotthonban történt gyermekmolesztálás ügyében. Csak júniusban kétszázmilliót fialt a bevándorlás elleni kampány Andy Vajnának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »