Nem mindenki jogosult a minimálnyugdíjra. Mutatjuk, miért

Nem mindenki jogosult a minimálnyugdíjra. Mutatjuk, miért

A ledolgozott évek alatt kapott fizetés nagysága határozza meg a nyugdíjjáradék összegét. Vannak, akiknek életjáradéka több évtizednyi ledolgozott év mellett sem éri el a minimum nyugdíjat. Mire jogosultak azok, akiknek megvannak az éveik, de alacsony volt a fizetésük? Minimálnyugdíjra vagy havi segélyre, amennyiben teljesíti a feltételeket… Összefoglaló a Pravda baloldali lap nyomán.

Már évek óta automatikusan növelik kiegészítik az alacsonyabb összegű nyugdíjakat a minmálnyugdíj összegére, nem csak az öregségi, de a rokkantsági és korkedvezményes nyugdíjösszegek esetén is. Zuzana Dvoráková, a Szociális Biztosító szóvivője szerint azok jogosultak a minimálnyugdíjra, akiknek legalább 30 ledolgozott minősített évük van, életjáradékuk, vagy a különböző nyugdíjaik (öregségi mellett van p. özvegyi, rokkantsági) összege pedig kisebb, mint a minimálnyugdíj nagysága.

A “minősített évek” alatt azt az egész időszakot kell érteni, ami alatt a igénylő biztosítva volt, tehát járulékot fizetett be. 1993-tól csak azok az évek számítanak, amikor az igénylő elérte a személyes bérhatár törvény által előírt nagyságát, ami 0,241. Ez a szám azt jelenti, hogy az adott évben bevételei elérték legalább az adott évben érvényes nemzetgazdasági átlagbér 24,1 százalékát, ami megközelítőleg a létminimumnak felel meg.

A szociális biztosító az életjáradék minimálnyugdíj összegérő történő emelését automatikusan elvégzi, tehát nem kell külön igényelni a Szociális Biztosítónál. A minimálnyugdíj összege azonban nem egységes.

Például, egy 30 minősített évet ledolgozó nyugdíjasnak a Szociális Biztosító 275 euró havi járadékot ítél meg. Ezt az összeget újraértékeli a minimálnyugdíj szabályai szerint. Ha az illető teljesíti a feltételeket, akkor öregségi nyugdíja havi 334,30 euróra emelkedik (ez az előírt összeg 30 évnél).

Hírdetés

Negyvenkét ledolgozott minősített év után 391,10 eurós minimálnyugdíj járna.

Az éves nyugdíjkiigazítás, az úgynevezett valorizáció azonban másképp kezeli a minimálnyugdíjakat. A Szociális Biztosító ugyanis a valorizációt nem a minimálnyugdíjra érvényesíti, hanem az eredeti összegre (fenti példánkban a 275 euróra). Előfordulhat, hogy a valorizációval az eredeti nyugdíjösszeg nagyobb lesz a minimálnyugdíjnál. Ilyenkor a Szociális Biztosító a nyugdíjas számára előnyösebb összeget fizeti ki. Ha valorizáció után sem éri el a járadék összege a minimálnyugdíjat, akkor továbbra is a minimálnyugdíj kerül kifizetésre.

Azok, akiknek nincs meg a harminc ledolgozott évük és a Szociális Biztosító a létminimumnál kisebb összegű nyugdíjat ítél meg (ez a 218,06 euró), továbbra is a munkaügyi hivatalnál kell igényelniük segélyezést.

A munkahivatal a benyújtott dokumentumokból kiindulva, az illető családi, bevételi lakhatási és vagyoni viszonyai alapján elbírálja, jogosult-e és ha igen, mekkora összegre jogosult segélyezés keretében.

Pravda.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »