Nem mindenki fogadta „szívélyesen” Kövesit az Európa Parlament illetékes bizottságainak romániai tagjai közül

Nem mindenki fogadta „szívélyesen” Kövesit az Európa Parlament illetékes bizottságainak romániai tagjai közül

Különbözőképpen fogadták a kedd esti, az európai főügyészi tisztségre benyújtott pályázata kapcsán sorra került meghallgatáson Laura Codruţa Kövesit az Európa Parlament illetékes bizottságainak romániai tagjai, állítja az Agerpres hírügynökség.

Az Agerpres szerint amíg Monica Macovei segíteni próbálta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyészét, addig Cătălin Ivan és Maria Grapini olyan kérdéseket vetett fel, amelyek megkérdőjelezik szakmai múltjának bizonyos vetületeit.

Traian Ungureanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője arról kérdezte az ügyészt, hogy miként fogja áthidalni azt a helyzetet, hogy a román kormány „nyilvánvaló módon” ellenségesen viszonyul jelöléséhez.

„Függetlenül attól, hogy egy kormány mennyire barátságos vagy ellenséges, végezned kell a munkádat és be kell tartanod azokat a kötelességeidet, amelyeket a törvény előír” – mondta Kövesi.

Monica Macovei, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) csoportjának tagja azt kérte Kövesitől, hogy soroljon fel néhány adatot a DNA által elért jogerős ítéletekről és arról a taktikáról, amellyel ellenállt a politikai nyomásnak.

Válaszában a volt főügyész elmondta: a DNA évente mintegy ezer személy ellen emelt vádat, közülük körülbelül 900-at jogerősen elítéltek. Megemlítette: az elítéltek között az elmúlt öt esztendőben mintegy hatvan magas rangú köztisztviselő is volt. A politikai nyomás ellen főügyészként, majd DNA főügyészként többek között azt a taktikát alkalmazva védekezett, hogy bejelentette: azonnal nyilvánosságra hozza, ha egy politikus arra kéri, hogy lépjen közbe, vagy adjon magyarázatot egy bizonyos ügyben. Kövesi a rámutatott: a DNA kétezer esetben indított vizsgálatot európai alapok elsikkasztásával kapcsolatban, így jártas ezekben az ügyekben is.

Hírdetés

Cătălin Ivan, a függetlenek csoportjához tartozó képviselő felvetette többek között a DNA és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti kapcsolatot, hogy a „SRI tisztjei tagjai voltak közös munkacsoportoknak, és nem csak a technikát hozták, hanem bizonyítékokat is szállítottak a DNA által folytatott bűnügyi nyomozásokban”, jóllehet az Európai Bizottság 1999/1402-es ajánlása szerint a titkosszolgálatoknak nem kellene részt venniük a bűnüldözésben.

Kövesi válaszában pontosított: „a SRI tisztjei nem szereztek be bizonyítékokat, és nem vettek részt a bűnüldözésben”. Szerinte – a törvénynek megfelelően – a SRI jelezte, hogyha korrupciós ügyről szerzett tudomást. „A bizonyítékokat az ügyészek szerezték és azokról a bírók döntöttek” – szögezte le Kövesi.

Kövesi „hamisaknak” nevezte Ivan adatait, miszerint a DNA által vád alá helyezett személyek 40 százalékát felmentették a bíróságok. Állítása szerint a felmentések valós aránya 13,6%.

Maria Grapini, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) tagja azt kérdezte: mi szavatolja, hogy Kövesi szakszerű menedzsmentre képes, ha hazájában nem politikai, hanem alkotmányos szempontok miatt váltották le?

Kövesi azt mondta: leváltására az alkotmánybíróság döntése nyomán került sor úgy, hogy ő nem védekezhetett és nem fellebbezhetett.

Laura Codruţa Kövesit kedden hallgatta meg az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) és Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága (CONT) az európai főügyészi tisztségre benyújtott pályázata kapcsán. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »