Nem megyünk oda, ahol robbantanak, de a tenger jöhet

Nem megyünk oda, ahol robbantanak, de a tenger jöhet

A magyarok körében is hódítanak a külföldi nyaralások új formái, így egyre többen vesznek részt tengeri hajós és kulturális körutazásokon. A legnépszerűbb úti cél továbbra is Horvátország, Bulgária és Görögország. A belföldi utazások is kedveltek, Egyiptomot és Törökországot azonban már inkább elkerüljük. Körkép.

Úgy tűnik, a korábban közkedvelt úti célnak számító észak-afrikai országok idegenforgalmára rányomja bélyegét az ottani politikai és biztonsági helyzet. Habár Kálmán Krisztina, a Taurus Reisen irodavezetője arról számolt be portálunknak, hogy cégüknél főleg Tunézia iránt érdeklődnek, az már most látszik, hogy idén nem lesz annyi foglalásuk, mint az előző évben.

Egyiptom viszont kiesett a magyarok kegyeiből: a honfitársaink körében korábban rendkívül népszerű országba idén kevesebben tervezik a nyaralásukat – ezt már Molnár Judittól, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnökétől tudtuk meg. Ezt támasztják alá a STR Global tanácsadó cég adatai is: a globális szállodaipari szektor vegyes képet mutat 2016 első negyedévében. A közép-keleti és afrikai régióban minden mutató – foglaltság, napi átlagár és egy szoba egy működési napjára jutó szállásdíj – csökkent 2015 azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. portálunknak megküldött tájékoztatójából.

A görög szigetek vonzzák a magyarokat

Az afrikai kontinensre tehát kevesebben látogatnak el a magyarok közül, ellenben az európai üdülőhelyek továbbra is tarolnak. A rendkívül jó ár-érték arányú szolgáltatások miatt eddig első számú úti célnak számító Törökország felé csökkent az érdeklődés, az Isztambulban és Ankarában történt helyi konfliktusok és robbantásos merényletek miatt – jegyezte meg a MUISZ alelnöke. Azonban továbbra is népszerű nyaralási helyszín Horvátország, Bulgária és Görögország. Ez utóbbi annak ellenére közkedvelt maradt, hogy bevándorlási krízis sújtja Leszbosz szigetét. Molnár Judit szerint a menekültek elsődleges célpontjának számító görög sziget sosem tartozott az utazásszervezők kínálatába, így a bevándorlás nem befolyásolja a magyarokat abban, hogy Görögországban töltsék a nyarat. A charter járatok elsősorban Krétára, Rodoszra, Korfura, Zákinthoszra, Kárpáthoszra, Kefalóniába repítik el az utazóközönséget.

Rövid szezonnal számolnak

Az azonban már most látható, hogy a 2016-os nyaralási szezon nem lesz olyan, mint a tavalyi vagy tavalyelőtti, és ez leginkább a migrációval és az Európát ért terrorcselekményekkel magyarázható – mutatott rá a MUISZ alelnöke. Hozzátette: az idei szezon feltehetően rövidebb lesz, hiszen az utasok kivárnak, az emberek óvatosabbak, ezért az előszezonban kevesebben keltek útra.

Ezt Kálmán Krisztina is megerősítette: pát hete indultak el a foglalások, de bizakodóak a Taurus Reisennél, hiszen erős last minute szezonra számítanak. Úgy véli: az idei év nagy slágere Kréta és Bulgária lesz, ezek mellett az elmúlt négy évben is igen kedvelt Észak-Ciprust emelte ki.

Februártól áprilisig az előző évihez képest legalább 30 százalékkal csökkent a foglalások száma, annak ellenére, hogy az utazási irodák ekkor akciókkal és előfoglalási kedvezményekkel csábítják a vendégeket – jegyezte meg Molnár Judit. Hasonló kép rajzolódik ki a Magyar Turizmus Zrt. beszámolójából is: a 2016. márciusi belgiumi terrortámadások visszavetik az európai turizmus növekedését, ám pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Elemzők arra számítanak, hogy Európa turizmusa rövid időn belül kiheveri a támadások hatását. Emellett pedig hangsúlyozzák: a schengeni övezetben ideiglenesen visszaállított határellenőrzés negatívan hat a turizmusra, elsősorban az Európán belüli forgalomra. Az Oxford Economics becslése szerint a schengeni övezetben a teljes határellenőrzés visszaállítása évente 2 százalékkal csökkentené a turistaérkezések számát a jelenleg várhatóhoz képest.

A belföldi szállodásoknak nincs okuk panaszra

Ugyan nagyon sok magyar fontolgatja a külföldi utazást, mégis egyre inkább felértékelődnek a hazai kikapcsolódási lehetőségek, így a belföldi turizmus idén erősödni fog – jegyezte meg a MUISZ alelnöke. Ezt bizonyítja a KSH kimutatása is, mely az idei év első három hónapjának adatait veti össze az előző év azonos időszakával. Eszerint 2016 első negyedévében a belföldi szálláshelyek 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint tavaly ilyenkor. (Ezen belül a szállodáknál 14 százalékos volt a növekedés.)

Egyre többen „hajóznak ki”

Az elmúlt időszakban új utazási formák jelentek meg, melyeket a magyarok is előszeretettel vesznek igénybe. Habár honfitársaink számára még mindig a tengerpart jelenti az igazi nyaralást, a tengeri hajózás is virágkorát éli – emelte ki Molnár Judit. Ez egyrészt biztonságos, másrészt kényelmes utazási forma, ezért sokan töltik nyaralásukat a Földközi-tenger keleti vagy nyugati medencéjében, egy hajó fedélzetén. Ám nemcsak a mediterráneum vonzza honfitársainkat, hiszen egyre népszerűbbek a hűvösebb klímájú, észak-európai tengeri utazások is. A bővülő kínálatban pedig a kulturális körutazások is felértékelődnek, amikor autóbusszal vagy repülőgéppel fedezik fel a turisták a világ nagyvárosait.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »