Nem másnak való vár

Nem másnak való vár

A Várkert Bazárt is felújító West Hungária Bau Kft. 3,5 milliárdért építheti újjá a Királyi Lovardát. Is.

Közbeszerzéseken taroló cég nyerte el a királyi lovarda újjáépítésére kiírt pályázatot. A West Bau Hungaria Kft. a Laki Épületszobrász Kft-vel közösen, 3,47 milliárd forintért végezheti el a Királyi Lovarda újjáépítését és a hozzá kapcsolódó munkákat.

A két cég az épület teljes rekonstrukcióját és megelőző talajszilárdítási és közműkiváltási munkákat végezheti el: a világháborúban megsérült, de később mégis elbontott épület főbb szerkezeti elemei nem változnak, ugyanakkor a változó előírásoknak meg kell felelnie, így például a jóval szigorúbb tűz- és földrengés-biztonságra is figyelniük kell, az akadálymentesítésről nem is beszélve.

A Közbeszerzési Hatóság oldalán megjelent adatok szerint a teljes egészében költségvetésből finanszírozott munkára négyen pályáztak, ugyanakkor csak a két nyertes nevét hozták nyilvánosságra. Az eredetileg becsült 3,5 milliárdos összeg helyett a két cég 3,47 milliárdért vállalta a rekonstrukciót. A munka várhatóan egy évig tart majd.

Jól fekvő cég

A West Hungária természetesen nem most lépett be a hazai közbeszerzések elitklubjába.

Az 1997-ben alapított győri vállalat (amelyet helyben, mint a Fidesz “házi építővállalataként” emlegetnek számos, jelentős állami projektben vett már részt: ők újították fel a Várkert Bazárt, részt vettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rekonstrukciójában, de az is közismert, hogy részt vettek a budapesti Bálna kivitelezésében, ahogyan az is, hogy a főváros pert nyert a West Bau-val szemben a botrányossá felújítás kapcsán. Győrben ők újíthatták fel a Dunakapu teret, ahol mélygarázst is építettek, annak ellenére, hogy a földből páratlan régészeti kincsek kerültek elő, nem beszélve a győri vár előkerült és megsemmisített részeiről. Ők újították fel a szombathelyi Markusovszky és a soproni Erzsébet Oktató Kórházat, idén áprilisban a ZÁÉV-val közösen megnyerték a fertődi Esterházy-kastély egymilliárd forint értékű felújításában. Szintén a ZÁEV-al közösen beszálltak a stadionrekonstrukciós programba is: ők építik az MTK stadionját. Természetesen nem csak állami beruházásokon indulnak, számos bevásárló- és logisztikai központot, irodaházat vagy lakóparkot is építettek.

A Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB Befektetési Kft. (amelynek tulajdonosa a West Hungária Bau Építőipari és Szolgáltató Kft.) még tavaly májusban vette meg Orbán Viktor veje, Tiborcz István cégét, a Green Investments & Solutions Kft.-t.

A többnyire konzorciumi tagként induló West Bau a szintén több céggel együtt pályázó, és így taroló Mészáros Lőrinc érdekeltségekkel is dolgozott már együtt: így például a Nemzeti Lovardát (1,8 helyett 2,5 milliárdért) a felcsúti polgármester, valamint annak felesége és lánya tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel együtt újíthatják fel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »