Nem maradt másunk, csak a könnyek és az üres számlák, üzenik a kiskereskedők

Nem maradt másunk, csak a könnyek és az üres számlák, üzenik a kiskereskedők

A Szlovák Kiskereskedők Kezdeményezése (ISKM) azonnali kompenzációt vár a kormánytól a járvány miatti kötelező bezárás következtében keletkezett károk ellensúlyozására. Egyúttal hangsúlyozzák, hogy a lezárás jóváhagyását követően a vállalkozókkal azonnal tudatni kellett volna, milyen módon kárpótolják őket a veszteségeikért.

Ennek ellenére az intézkedések jóváhagyása során erről a körülményről egy árva szó sem esett, amit a kiskereskedők teljesen elfogadhatatlannak tartanak. A beígért bérleti és a munkavállalókra járó támogatás szerintük csepp a tengerben ahhoz képest, amire jelenleg a nem élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek és szolgáltatásoknak szükségük lenne, állapította meg hétfőn az ISKM elnöke, Daniel Krakovský.

Hírdetés

„Csehországban nem került sor a kiskereskedelmi egységek bezárására, ennek ellenére ott már támogatásért folyamodhatnak a vállalkozók, Ausztriában pedig egy nagyon hatékony költségtérítési rendszert vezettek be a bevétel csökkenésének függvényében, nekünk viszont nem maradt más, csak a könnyek és sokaknak az üres számlák“ – vázolta a helyzetet Krakovský.

Ezért azonnali kompenzációt kérnek a következő feltételekkel: hatékony támogatást a bérleti díjakra, mely magába foglalja a bérlettel összefüggő összes költséget (villany, gáz, internet, telefon és egyebek), a bezárás idejére 100 százalékos terjedelemben.
Továbbá támogatást az alkalmazottakra, akiknek a bezárás idején otthon kell maradniuk, 100 százalékos összegben, valamint a bevétel csökkenésére vonatkozó úgynevezett 3B intézkedések ismételt bevezetését. Kérik továbbá a fix költségekhez való hozzájárulást (szezonális áru, lízingek, hitelek és egyéb üzemelési költségek, melyektől a vállalkozók nem tudnak egyik napról a másikra szabadulni) a forgalom csökkenése mértékének megfelelően.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »