Nem lesz népszavazás a "fehér Ausztrália"-politikához való visszatérésről

Nem lesz népszavazás a "fehér Ausztrália"-politikához való visszatérésről

Ezt a politikát – amelynek lényege, hogy kizárólag európai gyökerű bevándorlókat engedtek letelepedni az ország területén – az 1850-es évektől 1973-ig alkalmazták.

A queenslandi szenátor azzal érvelt, hogy a népszavazással az ausztrálok beleszólást kapnának abba, hogy ki léphet be az országba. Mathias Cormann szenátusi elnökszerint azonban ez a rasszista politikához való visszatérés lenne.

Cormann azzal érvelt, hogy Ausztrália immár évtizedek óta fogad be embereket a világ minden tájáról és “ez gazdagabb, jobb és erősebb országgá tette.”

Anning kezdeményezését megelőzően a szenátorok egy szavazáson támogatásukról biztosították a bevándorlásellenes Egy Nemzet Párt javaslatát a “fehérek elleni rasszizmus” elítélésére. A lépést követően számos bírálat érte az ausztrál kormányt, és Scott Morrison miniszterelnök magyarázkodni kényszerült.

A queenslandi szenátor augusztusban közfelháborodást váltott ki egy beszédével, amelyben a bevándorlás “végső megoldására” buzdított. Anning azt állította: nem tűnt fel neki, hogy szóhasználata a náci holokausztot idézi.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »