Nem lesz ingyen tampon – Felháborodtak a nők és a baloldali ellenzék

Nem lesz ingyen tampon – Felháborodtak a nők és a baloldali ellenzék

A Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika képviselői júliusban benyújtottak a parlamentben egy törvényjavaslatot, amely a tamponok és egészségügyi betétek áfacsökkentésére vonatkozott. Az ellenzéki képviselőnők határozati javaslatukban felszólították a kormányt, hogy az áfacsökkentés lehetőségének vizsgálata mellett fontolja meg a rászorultsági alapon biztosított ingyenes tamponok lehetőségét is.

Ha szétnézünk az interneten, gyorsan kiderülhet, hogy nem is új felvetésről van szó; egyesek már 2015-ben is sürgették az említett női termékek áfájának eltörlését és sokan felháborodtak már akkor is, hogy a követelés nem jutott érvényre. Nincs ez másképpen most sem: a vidáman kávézgató nők lapja mellett olyan komolyabb újságok is felháborodtak a dolgon, mint a HVG és a 24.hu. Amellett, hogy arra hivatkoznak, hogy a magas tampon és betét árakat nézve már-már luxus nőnek lenni, ráadásul ötletesen egyenesen “menstruációs szegénységről” írnak a javaslat pártolói, és igyekeznek ráirányítani a figyelmet, hogy a “személyes higiéniához való jog mindenkit megillet”; értve ezalatt a szegénysorsú és hajléktalan nőket. A közgondoskodásra való igény magyarázataként arra is hivatkoznak, hogy nem jódolgukban, jókedvükben menstruálnak a nők.

Hírdetés

A felvetés eredeti formájában minden bizonnyal a nagy feminista államból, Svédországból származik, ahol “a férfiak ősbűnére” hivatkozva a legkevésbé sem tűnik meredek dolognak az ingyenes tamponosztás és más előnyök, anyagi javak osztogatása a nőknek, és vele szemben a különadó a férfiaknak.

Egy-egy ilyen javaslat kapcsán soha senki nem veszi észre, hogy egyébként létezik férfi megfelelője is a problémának. A borotválkozási eszközök, kellékek ára sem éppen alacsony, és az “alanyi jogon járó személyes higiéné” részeként ezen termékek áfájának eltörlését is éppen annyira jogos felvetésnek gondolhatná bárki is, hiszen borotválkozni sem jó dolgukban szoktak az emberek. Hovatovább “borotválkozási szegénységről” is  éppen annyira indokolt lenne szót ejteni, mint “menstruációs szegénységről”, mert nézzük csak meg a szegénysorsú, hajléktalan férfiak túlburjánzó, ápolatlan, koszos szakállát. Ez a higiéniai probléma éppen annyira probléma, még akkor is, ha nem egy hajléktalan nő pinája körül jelentkezik, hanem egy hajléktalan férfi szája körül. És akkor mintegy “mellékesen” itt vegyük észre azt is, hogy a hajléktalanok 80-90 százaléka férfi, akiknek a története többnyire azzal kezdődik, hogy “amikor elváltam”. Szóval a tamponok áfájának felülvizsgálata előtt talán ideje lenne egy pillantást vetni a férfiakat tömegesen szegénységbe, hajléktalanságba taszító “családjogi” törvényeinkre és jogalkalmazási gyakorlatainkra is. Újra mondom: akkor is, ha ez nem a pinával függ össze!

Amúgy zsákonként kétszáz forint a vatta; öreganyád is azt használta egész életében. Jahh, és nem csak áfamentes borotvát, hanem ingyen sört is akarok!


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »