Nem lesz egyetlen pesti szuperegyetem

Nem lesz egyetlen pesti szuperegyetem

Nemcsak meggyógyítjuk a betegeket, hanem folyamatosan kutatjuk és fejlesztjük a gyógyítás lehetőségeit is az innovációkkal.

A kórházaknak sokkal nagyobb bevételük származik kutatásból és innovációból, mint oktatásból és egészségügyi ellátásból – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzetnek, azt indokolva: miért is tűzte ki célul, hogy az oktatást egyre inkább az egészségipari innováció felé fordítsa.

A lap keddi számában megjelent interjúban Merkely Béla mérföldkőnek nevezte a 250 éves Semmelweis Egyetem jubileumi tanévét. Felidézte, hogy tavaly, Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóján már kitűzték azokat a célokat, melyek megvalósításán dolgoznak.

Az egyik legfontosabb a tanterv gyakorlatközpontú fejlesztése, amely elsősorban az általános orvosi és a fogorvosi kart érinti.

Mint mondta, máris határozott lépéseket tettek, és bevezették a szükséges változtatásokat.

Hírdetés

Kiemelte: jelentős céljuk, hogy az oktatást egyre inkább az egészségipari innováció felé fordítsák. “Ez azt jelenti, hogy

nemcsak meggyógyítjuk a betegeket, hanem folyamatosan kutatjuk és fejlesztjük a gyógyítás lehetőségeit is az innovációkkal.

Ezt fogja szolgálni a VIII. kerületben, több egyetem együttműködésében megvalósuló Science Park, illetve a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán létrejövő innovációs kutatási laboratórium, amely a tervek szerint 2020 márciusában nyitja meg kapuit, de a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum is” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy valóban megvalósítják-e az egyetemi társulásokat, amelyekről a közelmúltban cikkezett a sajtó, Merkely Béla hangsúlyozta:

nincs szó egyetlen nagy budapesti egyetemről.

Olyan stratégiai együttműködéseket, illetve szövetséget tudnak elképzelni, amelyek valamennyi félnek előnyösek, és nem csak az egyik húzza fel a másikat. Jelenleg is vannak együttműködések az egyetemek között, arra lehet alapozni – mutatott rá a rektor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »