Nem lesz atomtöltet Romániában

Nem lesz atomtöltet Romániában

Az Egyesült Államoknak nem áll szándékában atomtölteteket állomásoztatni a romániai rakétavédelmi támaszponton – jelentette ki az Egyesült Államok védelmi miniszterének helyettese, Brian McKeon az orosz Sputnik News szerint csütörtökön.

deveselu nf_bMunkálatok a Deveseluban található katonai támaszponton (archív fotó)

A hírt idéző Mediafax hírügynökség pénteken emlékeztetett: Moszkva korábban több ízben is aggodalmának adott hangot az európai rakétavédelmi rendszer Romániába és Lengyelországba telepített elemeivel kapcsolatosan, azt állítva, hogy azok valójában Oroszország ellen irányulnak, valódi szerepük pedig a stratégiai elrettentés. Oroszország egyben azt állítja: a rakétapajzs megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris csapásmérő eszközök korlátozására vonatkozó egyezményt.

McKeon ugyanakkor visszautasította az orosz kijelentéseket, elfogadhatatlannak nevezve azokat.
„Az utóbbi napokban oroz nemzetbiztonsági hivatalosságok olyan kijelentést tettek, miszerint a romániai támaszpontot nukleáris robbanófejjel látnánk el a rakétákat, Oroszországot fenyegetve ezzel. Ez ostobaság” – jelentette ki McKeon.

Amerikai védelmi illetékesek szerint a rakétapajzs romániai elemei már idén teljes egészében hadrendbe állnak. A lengyelországi támaszpont 2018-ra készül el. Washington szerint a rakétapajzs szerepe az Irakból vagy Észak-Koreából kilőtt ballisztikus rakéták lelövése.

Mindezek ellenére pénteken az orosz külügyminisztérium komoly aggodalmának adott hangot pénteki állásfoglalásában amiatt, hogy az Egyesült Államok nukleáris arzenáljának modernizálása keretében új, kisebb kapacitású precíziós légibombák európai telepítését tervezi. Az orosz diplomáciai tárca szerint ez a projekt nagyon veszélyes, mert jelentősen lejjebb szállíthatja a nukleáris fegyverek alkalmazásának „küszöbét”, mivel az amerikai nukleáris bombákat „harctéri fegyvernek” tekinti.

„Nem feledhetjük el, hogy Moszkva és Washington ezt a lehetőséget huszonöt évvel ezelőtt feladta” – emlékeztetett az orosz külügyi állásfoglalás, amely szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy visszatérjen korábbi „felelőtlen gyakorlatához”, ahhoz, hogy „a nukleáris háború peremén járjon”.

Mint arról beszámoltunk, Teodor Baconschi akkori román és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter 2011 szeptember közepén, Washingtonban írta alá az egyezményt, amely a rakétapajzs egyes elemeinek Romániába telepítését rögzíti. A dokumentum értelmében az Egyesült Államok elfogórakéta-ütegeket telepít az Olt megyei Deveseluban található katonai támaszpontra. A támaszponton egy Aegis SPY-1 radar és 24 SM-3 rakéta kap helyet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »