Nem lesz­nek mig­ráns­köz­pon­tok Észak-Af­ri­ká­ban

A lí­biai kül­ügy­mi­nisz­ter sze­rint 30 ezer főt már zárt tá­bo­rok­ban tar­ta­nak fogva, de az or­szág­ban lévő 750 ezer mig­ránst le­he­tet­len össze­gyűj­teni.

Amikor az észak-afrikai államok vezetői először utasították vissza, hogy elosztó táborokat hozzanak létre a hozzájuk délebbről érkező tömegek számára, még azt gondolhattuk, hogy csak ennek az árát próbálják meg felfelé srófolni. Még június 22-én, az EU-csúcson is arról álmodoztak a politikusok, hogy ezek a táborok létrehozhatók.

Most azonban a líbiai külügyminiszter, Mohamad al-Taher Siala Bécsben járt és azt mondta, hogy Tunézia, Algéria, Marokkó és Líbia továbbra is elutasítja Brüsszel javaslatát. Ezt líbiai részről azzal indokolta, hogy körülbelül 30 ezer főt már zárt táborokban tartanak fogva, de az országban lévő 750 ezer migránst lehetetlen táborokba gyűjteni.

“Ha az EU valóban segíteni szeretne Líbiának, akkor küldjön nekünk terepjárókat, drónokat, helikoptereket és könnyű fegyvereket” – tette hozzá.

Hírdetés

A helyzet azért is rosszabb – magyarázta –, mert néhány Líbiától délre fekvő ország nem hajlandó visszavenni a saját állampolgárait.Ezzel együtt Líbia már megegyezett Csád, Niger és Szudán vezetőivel abban, hogy ők is gátolják meg az északra tartó emberek tömegét.

A helyzettel az európai vezetők is tisztában vannak. Salvini olasz belügyminiszter is abban reménykedik, hogy Észak-Afrika helyett a Száhel övezet országaiban, azaz Nigerben, Csádban, Maliban vagy Szudánban talán létrehozhatók lesznek azok a táborok, amelyek lefékeznék a bevándorlást.Merkel kancellár augusztusi afrikai körútja is hasonló célokat szolgált, de azt csak a jövő dönti el, hogy ezekből az elképzelésekből bámi is megvalósul-e.

Főként azért, mert maguk az érintett országok is abban érdekeltek, hogy valahogy levezessék a túlnépesedés terheit és az Európából hazaküldött deviza is jól jön az államkasszának.

Francetvinfo


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »