Nem látni a végét az energiaárak emelkedésétnek

Nem látni a végét az energiaárak emelkedésétnek

Az elektromos áram drágulása elképesztő mértékben felgyorsult. MIndössze két héttel ezelőtt, augusztus 1-jén lépte át a lélektani határt, mikor a villanyáram Szlovákiára vonatkozó, jövő évi határidős jegyzése 400 euró/megawattóra fölé emelkedett. Hétfőn már az 500 eurót is átléptük (egészen pontosan 504 euróért kereskedtek az energiahordozóval). Emlékeztetőül, egy évvel ezelőtt a prágai piacon még 70 euróba került az áram megawattórája.

Más országok esetében is lesújtó adatok érkeztek. A német EEC tőzsdén 475 euróig tört fel a villanyáram, ami az egy évvel ezelőtt ár több mint hatszorosának felel meg.

A villanyáram drágulása mögött a fűtési szezon idejére tehető, igencsak valószínű energiaválság húzódik. Ráadásul nem csak azok a félelmek épülnek be az árakba, melyek szerint az oroszok elzárják a gáz- és olajcsapokat is, hanem rossz hírek érkeztek a norvégiai vízerőművek és a francia atomerőművek teljesítményéről is – mindkét esetben a rendkívüli aszály miatti vízhiány a ludas.

Hírdetés

Kedden délután az irányadó holland TTF tőzsdén a fölgáz ára 244 euró/MWh volt, dél körül pedig 250 euró fölé is emelkedett az egységár.

Mindez több szempontból is rendkívül rossz hír, például az energiaárak drágulása hajtja előre leginkább az inflációt is.

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »