Nem látni a drágulás végét, a 6 eurós kenyér sem kizárt

Nem látni a drágulás végét, a 6 eurós kenyér sem kizárt

Még csak az inflációs spirál elején vagyunk, a kenyér ára már így is átlépte a két eurós határt, de nem kizárt, hogy négy, vagy akár hat euróig is felmehet az ára – derül ki a Hospodárske Noviny gazdasági napilap cikkéből.

Az árat ezúttal kevésbé határozza meg a gabona ára – az viszonylag változatlan maradt, vagy épp csökkent – sokkal inkább az energiaköltségek és a bérköltségek játszák a főszerepet.

Különösen fontos tétel a földgáz, amelynek piaci ára jelenleg 120 euró/megawattórás szinten mozog – ami hatszorosa az energiaválság előtti “normális” árszintnek.

A pékek és érdekképviseleti szerveik így nem nagyon számítanak az árak stabilizációjára, így a pékára drágulására kell számítani.

Tavaly októberben még 1,56 euróba került a kenyér kilója, 12 hónappal később viszont már átlépte a 2 eurót, ami 29 százalékos drágulást jelent. A növekedés hátterében az energiaárak megsokszorozódása áll, amit még a gabona árának mérséklődése sem tudott érdemben enyhíteni.

Hírdetés

Így most a négy eurós kenyérár lehet az új irány, rosszabb esetbe azonban az egészen csillagászai 6 eurós ár sem elképzelhetetlen.

A helyzetet bonyolítja, hogy továbbra sem tudni, milyen lesz a tél, mekkora készletekkel vág neki Európa a következő tároló-feltöltési időszaknak (március-október), és hogy lesz-e orosz gáz vagy megfelelő alternatíva helyette az árak szinten tartásának.

A kormány a vállalkozások része 99 eurós gázárpafon bevezetését ígérte, de csak január 1-jétől márciusig 31-ig. A dolog nem hangzik rosszul, de több buktatója is van.

A vállalkozók tehát elég bizonytalan időszak elő néznek, de ugyanez a helyzet az önkormányzatokkal is.

A háztartásokra pedig csak azért nem térünk ki külön, mert még nem ismertek a jövő évre vonatkozó új lakossági gázárak. Sok jóra azonban ott sem számítunk…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »