Nem köt kompromisszumot Törökországgal

Nem köt kompromisszumot Törökországgal

Kizárt minden kompromisszumot Törökországgal a francia elnök az emberi jogok vagy az uniós vízumkönnyítés kérdésében a migrációs válságkezelésről kötendő megállapodásért cserébe. Francois Hollande erről azután beszélt, hogy tizenöt európai uniós tagállam baloldali politikusát fogadta párizsi elnöki palotájában. A macedón–görög határzárral gyakorlatilag megszűnt a nyugat-balkáni migránsútvonal.

Nemcsak a macedón határzár, de a hideg és az éhség is próbára teszi a görög oldalon gyülekezők türelmét. Idomeni városa sártengerré változott, a sátrak beáztak, a migránsok fáznak. Akad, aki segít rajtuk, élelmet ad nekik, és a háza fürdőszobájába is beengedi őket.

„Délelőtt 11 órától este 7-ig a fürdőszobámban zuhanyozhattak. Így volt ez a következő héten is, aztán tovább, egy egész héten át. Sajnálom őket, nem is tudom, mi mást tehetnék értük” – meséli egy idős görög nő, akit szomszédai megszóltak tettéért.

A nyugat-balkáni migrációs útvonal a macedón határzárral gyakorlatilag megszűnt. Több ezren már el is hagyták Idomenit, és visszatértek Athénba, ahol a közparkokban máris több tízezren táboroznak.

A menekültek áradatának utánpótlása szinte kiapadhatatlan, hiszen az Égei-tenger görög szigeteire folyamatosan érkeznek Törökországból a zsúfolt gumicsónakok. A török hatóságok 51 migránst fogtak el a tengeren, és visszaszállították őket.

A parti őrség ezzel is érzékeltette, hogy képes véget vetni az embercsempészetnek. Az időzítés aligha véletlen, ugyanis az uniós–török alkut a jövő heti uniós csúcson véglegesíthetik.

Angela Merkel német kancellár szerint a németek többsége még mindig támogatja politikáját, amely a háborús övezetekből érkezők korlátlan befogadását jelenti. „Ma az emberek 90 százaléka azt mondja, hogy azokat, akik tényleg a háború, a terror, az Iszlám Állam ellen kérnek védelmet, meg kell védenünk” – közölte egyik kampányszereplésén a német kancellár.

Angela Merkel megduplázná Törökország eredetileg hárommilliárd eurósra tervezett pénzügyi támogatását, még a nyáron eltörölné a török állampolgárok vízumkötelezettségét, és felgyorsítaná az uniós csatlakozási tárgyalásokat, ha Ankara visszavenné azokat a migránsokat, akiket az Európai Unióból kitoloncolnak.

Az elképzelést azonban a francia elnök is elutasítja. Francois Hollande – aki a hétvégén tizenöt európai uniós tagállam baloldali politikusát látta vendégül az Élysée-palotában – máris közölte: az emberi jogok védelme vagy a vízumkönnyítés feltételeinek enyhítése ügyében semmilyen engedményt nem tart elfogadhatónak a migránsalku nyélbe ütéséhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »