Nem könnyen megvalósítható Erdogan legújabb nagyotmondása

Nem könnyen megvalósítható Erdogan legújabb nagyotmondása

Jogsértő lenne a halálbüntetés Törökországban. A török büntető törvénykönyv és az alkotmány is tiltja, és bár ezeket módosíthatná a parlament, ez ellentétes lenne a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával, amely egy fel nem mondható szerződés, és Törökország csatlakozott hozzá a kétezres évek közepén – mondta el Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Tóth Norbert elmondta: a török büntető törvénykönyv és az alkotmány is tiltja a halálbüntetést. Bár ezeket módosíthatná a parlament, ez ellentétes lenne a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával, amely egy fel nem mondható szerződés, és Törökország csatlakozott hozzá a kétezres évek közepén.

Másrészt, a visszamenő hatályú törvényhozás szintén jogellenes, így még ha a törökök be is vezetnék a halálbüntetést, akkor sem szabhatnának ki ilyen ítéletet a puccskísérlet résztvevőire.

Tóth Norbert arról is beszélt, hogy a Recep Tayyip Erdogan államfő által elrendelt és a parlamentben csütörtökön megszavazott három hónapos rendkívüli állapot jogi értelemben inkább szükségállapot, amelyben átmenetileg fel lehet függeszteni bizonyos kötelezettségek végrehajtását.

A szabadságjogok csorbításának azonban mind a török alkotmányban, mind a nemzetközi jogban vannak korlátai, vagyis a rendkívüli állapot bevezetése nem jelenti azt, hogy Erdogan bármit megtehet – hangsúlyozta.

(MTI)

Erdogan három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el, jóváhagyná a halálbüntetést is

Halálbüntetés mellett nincs uniós tagság, üzente az EU – be is húzta a féket Törökország, mely csalódna Amerikában, ha bizonyítékokat követelne

Rejtély, miért nem lőtték le Erdogan gépét – már több mint 100 tábornokot vettek őrizetbe, 8 ezer rendőrt rúgtak ki


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »