Nem kicsit, nagyon – Magazin ajánló

Nem kicsit, nagyon – Magazin ajánló

Tíz éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd: egykori kormánypolitikusok vallanak. Marosz Diána-interjú. Érpataki perpatvar. Az olimpiai tervet kritizálja az egykori témafelelős. Egy kórosan hazudozó őssejtsebész bűnei. Szombaton Magazin.

„Kimondani, hogy bár lehetnek a beszédnek igazságtartalmai, ilyet egy kongresszuson, sportcsarnokban, nagy nyilvánosság előtt lehet csak elmondani. Persze úgy, hogy bírja a nyilvánosságot. Ha tényleg olyan jó beszéd, akkor miért is ne? És szerettem volna még hozzákapcsolni, hogy megtisztítjuk a pártot a korrupciótól. Ezzel sokak szeretetét kivívtam a saját pártomban. Egy ízben mondtam is Lázár Jánosnak, aki akkor frakcióvezető volt, és Navracsics Tibornak, hogy arra figyeljenek: kevés lesz diadalmasan ismételgetni, amit mondtam, hogy »gyűlölöm a korrupciót, mert ráment az MSZP«, mert ha nem változtatnak, egyszer majd azt is mondhatják, hogy „gyűlölöm a korrupciót, mert ráment a Fidesz”. Egyikük sem hitt nekem.” (Tóth Károly)

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Magyar Nemzet Magazin – keresse minden hétvégén az újságárusoknál!

 

Gyurcsány Ferenc érdeke lehetett az őszödi beszéd kiszivárogtatása. Erről beszélt a Magyar Nemzet Magazinnak Tóth Károly egykori szocialista képviselő. A hozzá hasonlóan nemzetbiztonsági szakpolitikusként ismert, egykor SZDSZ-es Gulyás József pedig azt mondta: az akkori kormány lényegében hagyta elesni a tévészékházat, és politikai számítás motiválhatta, hogy egyesek engedték eszkalálódni az eseményeket. Tíz éve, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra az őszödi beszéd.

A tősgyökeres budapesti lány, Marosz Diána több mint tíz éve él Zsolnán szlovák férjével és gyermekeivel. Blogjában – a Sme szlovák napilap oldalán – a szlovákok magyarokkal szembeni előítéletei ellen igyekszik tenni, miközben úgy véli, saját portánk előtt is volna mit sepregetni.

Feloszlatta magát a helyi „társadalmi modellről” ismertté vált Érpatak képviselő-testülete. Orosz Mihály Zoltán polgármesternek az időközi önkormányzati választáson már a Fidesz jelöltjével szemben kellene diadalmaskodnia. Megmarad-e a sajátos rend és fegyelem Érpatakon?

Húsz éve nem öltek meg egyazon évben annyi embert Chicagóban, mint 2016-ban: ötszázan vesztették életüket a városban dúló bandaháborúkban. Ez több, mint Los Angelesben és New Yorkban együttvéve. A tragikus helyzet a nagypolitika alakítóit is megihlette.

Az egykor világszerte sztárolt olasz őssejtsebész, Paolo Macchiarini, akiről nemrégiben kiderült, hogy valójában kényszeresen hazudozó csaló, talán az orvosi Nobel-díj tekintélyét is a mélybe rántja. Szerencsére nem azért, mert ő kapott Nobelt, hanem mert a díjat odaítélő bizottság két tagját is megtévesztette. A Macchiarini-botrány az egykor megváltóként üdvözölt őssejtterápia végnapjait is jelentheti.

Elhibázott a budapesti olimpia városfejlesztési terve és közlekedési koncepciója – vélekedik Raab József építészmérnök, a Fővárosi Önkormányzat egykori olimpiai témafelelőse, aki a gazdasági, politikai és közlekedési fiaskó elkerülése érdekében az állami pályázat mielőbbi módosítását szorgalmazza. És erre nincs már sok időnk, hiszen egy év múlva a perui Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024. évi nyári olimpiai játékok helyszínéről.

Témák a MagazinbólNem kicsit, nagyon
Egy miniszterelnöki beszéd, amely megváltoztatta Magyarországot (17., 22-23. oldal)Kicsúfolt akcentus
Marosz Diána szlovákoknak ír blogot szlovákul, magyar szemmel (19. oldal)Gyere, pisze, vesszünk össze!
Politikai szezonkezdet előtt: ellenzéki dilemmák (20. oldal)Erős nyugtató
A helyi testület feloszlása után a hírhedt érpataki társadalmi modell léte a tét (21. oldal)Mindennap gyilkosság
Amerika Bagdadja: nagy a baj Obama városában (24. oldal)Légcsövek

„A pápa fog összeadni minket!” – Egy kórosan hazudozó őssejtsebész bűnei (24. oldal)Olcsó hús
Borítékolható a magyar olimpiarendezési fiaskó a téma egykori felelőse szerint (26. oldal)A halál és az Árpád-ház
Kilencszáz éve hunyt el Könyves Kálmán – XII. századi magyar királydrámák (27. oldal)A láb mindig kéznél van
Frank Tibor ultramaratonista olykor munkahelyére, a márianosztrai börtönbe is futva érkezik (32. oldal)Pápay György az őszödi beszédről mint műfajról, Kövesdy Zsuzsa Csoóri Sándorról, plusz Pilhál György, Gazdag József, Lackfi János, Szenczi Tóth Károly és Lukács Csaba tárcái.

 

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »