Nem kerül sor a szlovákiai egyházak államról történő kemény leválasztására

Nem kerül sor a szlovákiai egyházak államról történő kemény leválasztására

POZSONY. Nem kerül sor az egyház az államról történő kemény leválasztására, ugyanakkor módosulhat finanszírozása. Két javaslat került kidolgozásra, amelyeket a koalíciós tanács elé kíván tárni Marek Maďarič kulturális miniszter, aki az Andrej Kiska köztársasági elnökkel és a szlovákiai egyházak képviselőivel megejtett találkozóját követően a sajtó képviselőinek elmondta, elképzelhető, hogy erre még az első negyedév folyamán sor kerül.

Az egyik javaslatot a kulturális minisztérium, a másikat az egyházak dolgozták ki. Marek Maďarič kulturális miniszter szerint a két javaslat hasonló, ugyanakkor például a javasolt valorizációs összeg tekintetében eltérnek egymástól. A kulturális tárca a finanszírozás mértékét az adott egyház híveinek lélekszámától is függővé tenné. „És valamilyen valorizációs mechanizmust is bele kellene építeni, például egy adott százalék. Mindez még további vita tárgyát képezi" – magyarázta Maďarič.

Fentebb említett modell szerint az egyházak finanszírozását már csupán egyetlen törvény szabályozná. „Miáltal biztosítva lenne az egyházak szükséges kiadásainak lefedése" – mondta Maďarič, egyben emlékeztetve, hogy ma két törvény is szabályozza az egyházak finanszírozását.

A miniszter nem gondolja, hogy egyáltalán nem kellene támogatni az egyházakat. „Úgy vélem, hogy az államban betöltött szerepükre való tekintettel részben az állami költségvetésből kellene finanszírozni őket" – mondta, hozzátéve, hogy az egyházak elsődleges feladatukon, a lelki szolgálaton túl az egészségügy, az oktatásügy és a szociális ügyek területén is hasznos munkát végeznek.

Hírdetés

2017 márciusában a kormánykoalíciós pártok megerősítették, hogy tárgyalásokat folytatnak a szlovákiai egyházak finanszírozását illetően. A vitába való bekapcsolódási szándékát az ellenzék is jelezte.

Az egyházak az államról történő leválasztásának kérdése nem új keletű. 2014-ben, amikor is Maďarič ugyancsak a kulturális tárca miniszteri székében az egyházak és vallási közösségek három különböző finanszírozási modellje merült fel, mégpedig az ún. aszignációs adó bevezetése, az egyes egyházak a hívek lélekszámától függővé tett finanszírozása, valamint az állami költségvetésből származó közvetlen juttatások rendszerének fenntartása.

Az egyházak finanszírozását az egykori ellenzék is megkísérelte, de javaslataik a parlamentbe rendre zátonyra futottak. Az ellenzék az aszignációs adó híve volt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »