Nem kérnek a britek Verhofstadtból

Több brit politikus is kirohant Guy Verhofstadt egykori belga miniszterelnök ellen, miután bejelentették, hogy az Európai Parlament (EP) részéről a liberális képviselő vesz részt a Brexit-tárgyalásokon. Az EP liberális frakció­jának elnökét az elnökök értekezlete, azaz az EP elnökéből és a képviselőcsoportok vezetőiből álló csoport jelölte ki a feladatra. Verhofstadt a Brexitet érintő kérdésekben felel majd a parlament részletes tájékoztatásáért, illetve a testület álláspontjának előkészítéséért.

– Amennyiben a parlament Brexit-főképviselőt szeretne kijelölni, a 751 parlamenti képviselő többségének hozzájárulása szükséges. Nem tartom helyénvalónak, hogy az EP elnöke és még néhányan egy hátsó szobában hozzanak döntést, a demokratikusan megválasztott képviselők megkérdezése nélkül – idézi az Euroactiv Syed Kamallt, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport vezetőjét. De Kamall nem az egyedüli Brexit-párti, akit felháborít Verhofstadt kinevezése. Nigel Farage, az Egyesült Királyság uniós távozásának egyik élharcosa a britekre nézve sértőnek nevezte a főképviselő személyét. – Biztos vagyok benne hogy Verhofstadt vezetésével az uniós távozás a lehető leghamarabb megtörténik – fogalmazott az egykori UKIP-vezér.

Guy Verhofstadt korábban ostobaságnak, illetve Farage és Boris Johnson közötti kakasviadalnak titulálta a Brexitet. A föderalista politikus a június 23-i brit népszavazás óta azért küzd, hogy London mielőbb kezdeményezze az EU lisszaboni szerződésének az unióból való kilépést szabályozó, 50. cikkét. – Az Európai Bizottsággal szemben az Európai Parlament úgysem játszik majd kitüntetett szerepet a Brexit-tárgyalásokon – kommentálta Verhofstadt kinevezését az Open Europe kutatóintézet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »