Nem kér menedéket Ausztriában az afgán nagykövet

Nem kér menedéket Ausztriában Maniza Bahtari, Afganisztán bécsi nagykövete. Ezt a nagykövet asszony maga jelentette be kedden este az ORF osztrák közszolgálati televízió Zib2 című műsorában.

Mint mondta, egyelőre folytatja tevékenységét hazája nagyköveteként, s úgy fogalmazott, hogy az azt követő időre is "vannak már tervei".

Kijelentette, hogy az ausztriai menekültstátusz nem tartozik ezek közé, bár szereti az országot. "Lehet, hogy majd turistaként visszatérek még ide" – mondta.

Hírdetés

"Én vagyok Afganisztán hivatalos nagykövete Bécsben. Az afgán embereket képviselem" – hangsúlyozta a radikális iszlamista tálibok hatalomátvételét ellenző Bahtari. Kiemelte, hogy olyan "emberek millióit is képviseli, akiknek jelenleg nincs hangjuk".

Egyben élesen bírálta Afganisztán új urait. "Annyi bizonyíték van arra, hogy terroristák. Nem ismerem el őket legitim kormányként" – húzta alá. Kijelentette, hogy csak akkor fog lemondani jelenlegi tisztségéről, ha a tálibokat nemzetközileg elismerik.

Mindemellett egyetértett azzal, hogy a humanitárius segélyezés ügyében együtt kell dolgozni a tálibokkal. "Van más választásunk? Nincs. Segítenünk kell az embereken" – jelentette ki. Mint mondta, az Afganisztánban élő rászorulóknak sürgős humanitárius segítségre és a nemzetközi közösség támogatására van szükségük. Bahtari osztotta azokat a véleményeket, hogy menekülthullám indulhat el az ázsiai országból.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »