Nem kér a szekértábor-logikából az LMP-közeli portál

Nem a párt sajtóorgánumaként szeretne működni a Reflektor, de a lap munkatársa szerint nem is hazudnak objektivitást, mint a sajtó a 70-es években. Zöldügyeket kívánnak felkarolni.

„Azt megígérhetjük, hogy nem fogunk rettegni, nem fogunk demokratázni vagy sorosozni, és nem fogunk minden kormányzati gumicsontra ráugrani, hogy levitézlett politikai erők által bedobott műügyekre sem fogunk reagálni” – fentebbiekkel köszönt be a Reflektor.hu közéleti portál, ami ígérete szerint nem fogja újratermelni a Kónya Imre–Pető Iván vitában elfoglalt pozíciókat. „Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy akkor ott Kónyának volt igaza” – olvasható a lap elindulásáról beszámoló cikkben.

Nem konkrétan az LMP sajtóorgánumaként

A lapot LMP-s politikusok hozták létre: főszerkesztői pozícióban a párt korábbi egri polgármesterjelöltje, Csarnó Ákos foglal helyet. A Reflektor főszerkesztő-helyettese az LMP szövegírója, Nuszbaum Tibor (az ő írásait korábban a Fent és Lent blogon is lehetett olvasni), a három szerző között pedig a párt II. kerületi képviselője, Ungár Péter is megtalálható.

Ungár az MNO megkeresésére elmondta: nem konkrétan a párt sajtóorgánumaként fognak működni, de értelemszerűen kötődnek hozzá, ott politizálnak, és ezt az értékrendet érzik közel magukhoz. Mint mondta, sok olyan tartalom lesz, amivel a média kevésbé foglalkozik: zöldügyekről írnak majd, arról, a fosszilis energiára való hagyatkozás milyen problémákat okoz, illetve EU-s korrupciós ügyeket is bemutatnak majd. „Az elsődleges cél, hogy megpróbáljunk kitörni a szekértábor-logikából, ezt anélkül, hogy mint a 70-es években, azt állítsuk magunkról, hogy objektívek vagyunk” – fejtette ki lapunknak Ungár, aki szerint jelenhet meg a jövőben kritikus szöveg a párttal szemben is, és elsőként az MSZP-s Mesterházy Attilával is interjúztak, aki értelemszerűen nem Schifferék politikáját részesíti előnyben.

Nem mennek bele a „ki a faszább baloldali?” versenybe

A lap munkatársa elmondta, egyelőre valóban ilyen kevesen szerkesztik az oldalt. Tervezik a bővülést is, ugyanakkor elmondása szerint sokkal többen nem lesznek. Véleménycikkeket, riportokat, interjúkat fognak megjelentetni, ő például a magyarországi autista gyerekek helyzetéről jelentkezik cikkel hamarosan. Mint kérdésünkre elmondta, várhatóak tényfeltáró anyagok is, és ebben össze fognak dolgozni a korrupcióinfókkal hetente jelentkező Hadházy Ákossal, a párt antikorrupciós szakszóvivőjével.

A Reflektor kiadója a Fényszóró Média Alapítvány, amit Ungár elmondása szerint ő hozott létre. Keresik a hirdetőket is, de az nem merült fel bennük, hogy ebből tudnának meggazdagodni.

Arra a kérdésre, hogy baloldali-e a Reflektor, Ungár elmondta: nem szeretnének belemenni a „ki a faszább baloldali?” versenybe, és a bal–jobb felosztást kevésbé is tartják meghatározónak, leginkább azt mondaná, hogy zöld, ökológiai oldalon állnak.

Az LMP és a média

Emlékezetes: korábban gyakran felmerült, hogy a 2009-ben létrehozott LMP-nek nincs médiája, és ezért az üzeneteit is nehezebben tudja eljuttatni az emberekhez. A párt társelnöke, Schiffer András nemrég azzal hárította a Mandiner interjújában a kérdést: a Jobbiknak sem volt médiája, mégis megerősödött. Arra a felvetésre, hogy a radikálisok azóta építkeztek, Schiffer azt válaszolta: „A mi holdudvarunkban is lesznek ilyen mozgások, de még fontosabb, hogy állandó jelenlétünk legyen Körmendtől Kisvárdáig.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »