Nem kér a szaktárca a „hűbérúr” kórházigazgatókból

Nem kér a szaktárca a „hűbérúr” kórházigazgatókból

A kórházigazgatói versenyvizsgák gyökeres átalakítását tervezi az egészségügyi minisztérium, amelynek célja megszabadítani a rendszert a befolyásos „hűbéruraktól” – jelentette be Vlad Voiculescu tárcavezető csütörtökön.

vlad voivulescu ecpc_bVlad Voiculescu

Mint rámutatott: a kormány már jövő héten elfogadhatja az eljárás módosításához szükséges sürgősségi rendeletet. A miniszter azokat a kórházmenedzsereket nevezte hűbéruraknak, akik egyetemi tanárként is dolgoznak, és „a rendszert érintő döntések nagy részét befolyásolják”. A hatályos előírások szerint menedzser csak az lehet, aki egyrészt orvosként dolgozik, ugyanakkor professzor valamely orvosi felsőoktatási intézményben.

Az igazgatók kinevezésében ráadásul döntő szava van az orvosi egyetemek tanári karának. Voiculescu rámutatott: eszerint ha bármelyik romániai kórház élére a világ valamely vezető egészségügyi intézményének menedzserét szeretnék kinevezni, egyszerűen nem lenne erre lehetőség, mert az illető nem dolgozik egyik hazai egyetemen sem.

A miniszter elmondta: harcolni fognak azért is, hogy a kórházak vezetősége hatékonyabban, a szakmaiságot előtérbe helyezve működjék. „Egy menedzsernek nagyon sokrétű a feladata: a mosdók tisztaságától az épület megfelelő állapotáig mindenért felel” – magyarázta Voiculescu. Hozzátette: az igazgatókkal kötött új szerződésen is dolgoznak, ezt a következő hetekben mutatják be.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »