Nem kell félnünk a fertőzött román juhsajttól

Magyarországra nem szállítottak a feltehetően fertőzött román juhsajtból, amelyre európai élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki pénteken – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E. kólibaktériummal fertőzött az olasz, német, francia és román piacon forgalmazott román juhsajt. Ezt követően a román állat-egészségügyi hatóság bejelentette, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román piacról.

Ide nem jutott belőle

A Nébih jelenlegi ismeretei szerint Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Franciaországba és Olaszországba szállítottak a termékekből, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet.

A hivatal az eset teljes kivizsgálásának lezárásáig elővigyázatosságból a gyártó (SC Bradet SRL) termékeinek fogyasztását nem javasolja.

Amennyiben a visszahívásban Magyarország is érintetté válik, a hivatal – többek között online felületein keresztül – haladéktalanul tájékoztatja a magyar vásárlókat.

Kórházba juttat a baktérium

Pénteken a román média közölte, hogy olasz kezdeményezésre európai élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E. kólibaktérium-fertőzést.

A Nébih tájékoztatása szerint az E. kólibaktériumtól történő megbetegedés forrása leggyakrabban nyers vagy nem kellő mértékben hőkezelt, esetleg már a hőkezelést követően utószennyeződött tej, tejtermék és hús, illetve trágyával szennyeződött nyers zöldség, gyümölcs, csíráztatott mag lehet. Jellemzően emberi mulasztás, a higiéniai előírások be nem tartása esetén fordul elő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »