Nem kapták meg a pénzüket

Nem kapták meg a pénzüket

Várnak a pénzükre a vidéki hulladékszállítók, az állami cég több szolgáltatónak nem fizette ki a szállítást. A kormány április elsejével központosította a szemétszállítást. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. állapítja meg a díjat, szedi be a lakosságtól és osztja vissza a szolgáltatóknak.

Kukaürítés, futás háztól házig, azaz kukától kukáig – a Gáspár család tagjai hajnaltól talpon vannak, tizenhat településen gyűjtik a szemetet Pest megye északi részén és Nógrád megyében. Ezúttal Galgagyörk az utolsó állomás.

Munkatársunk ifjabb Gáspár Jánost kérdezte:

– Hány kukát ürítenek naponta?
– Két-háromszázat kiürítünk a legkönnyebb napokon, a nehezebb napokon, mint például a holnapi, előfordul nyolc-kilencszáz kuka, kellemesen, nyugodtan.
– Mennyi szemetet visznek el napi szinten?
– A legkönnyebb napokon is 9-10 tonnát, de 11-12-ig felmegy általában.

Gáspár Jánosnak huszonegy éve van saját vállalkozása, jó néhány éve a fiaival együtt dolgozik. Leérettségiztek, főiskolára is jártak, mégis inkább a családi üzlethez húzott a szívük.

„Eleinte, amikor még kisebbek voltunk, nem tudtunk itt dolgozni, bent ültünk édesapám mellett a fülkében, és menet közben mesélt, hogy mi hogy van, mit hogy kell, néha kicsit odaengedett maga elé. Amikor kezdtünk nagyobbak lenni, nyolcadikosok, akkor már itt álltunk, hátul segítettünk kicsit, ha nem is kukát emelgetni, de idehúzni” – tette hozzá ifjabb Gáspár János.

A rezsicsökkentés óta kevesebb a család bevétele, de még azt is megoldották valahogy. A szemészállítás államosítása óta azonban olyannyira kevés pénz jut vissza hozzájuk, hogy már tankolni is csak baráti kölcsönökből tudnak. Áprilistól a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. állapítja meg a díjat, szedi be a lakosságtól és osztja vissza a szolgáltatóknak. Papíron. Számlát ugyanis az állami cégtől eddig senki sem kapott, az egyre rosszabb helyzetben lévő cégek pedig előlegekből próbálják túlélni az átállás időszakát.

„Valószínűleg majd valamikor működni fog ez a rendszer, de én úgy gondolom, hogy hónapok kérdése, hogy ez működjön. Halvány fogalmam nincs, hogy addig ki és hogyan fogja megoldani a szállítást, mert az biztos, hogy az autókba üzemanyagot kell vásárolnia valakinek” – nyilatkozta Galgagyörk független polgármestere, Matejcsok Zsolt.

Országszerte egyébként csak Budapesten nem aggódnak, ott ugyanis még nem csavarták ki a közműszolgáltató kezéből a díjbeszedést. „Pusztítsuk le először az egész rendszert, és akkor a romjain megjelennek a háttérben lévő különböző érdekcsoportok? Mert az NFM tájékán, a Seszták-féle minisztériumban ott vannak az érdekcsoportok, ott van érdekeltségek a katasztrófavédelem kapcsán, és ugyanúgy ott van érdekeltség Lázár miniszter környezetében is” – jelentette ki Illés Zoltán volt környezetügyi államtitkár.

A szentendrei képviselő-testületben is az kavarta fel az indulatokat, hogy a bizottsági meghallgatáson az egyik külsős fideszes tag kimondta, hogy pontosan mely baráti nagyvállalkozóknak lehetne kiszervezni a szemétszállítást. A társaságok között ott van a miniszterelnök jó barátainak, Garancsi Istvánnak és Mészáros Lőrincnek a cége is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »