Nem kapkodja el a kormány kifezetni azt, ami jár a pedagógusoknak

Nem siet a kormány a nyugdíjhoz közeli pedagógusok járandóságának kifizetésével. Az alkotmánybíróság döntése szerint annak a több mint ezer tanárnak jár a plusz pénz, akik egy kormányrendelet miatt nem léphettek át a magasabb fizetést jelentő „Pedagógus II.” kategóriába.

Az Alkotmánybíróság a múlt héten a pedagógusoknak adott igazat, és megsemmisítette a kormányrendelet vonatkozó részét. Az államnak így fizetnie kell.

„Én nagyon bízom abban, hogy ezt az összeget minél gyorsabban megkapják, ez nagyjából attól függ, hogy ki hova, ki milyen kategóriában volt 3-500 ezer nettót jelent, amit a kollégáknak meg kell kapni. Én bízom abban, hogy ezt kamatosan kapják meg attól függetlenül, hogy a jegybanki alapkamat most nem olyan magas, de ezt így illik” – mondta Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László.

Hírdetés

Az Országgyűlés Kulturális bizottságának Jobbikos elnöke üdvözli az Alkotmánybíróság döntését.

„A nyugdíj előtt álló pedagógusokkal kapcsolatban már nagyon sokszor felmerült ez a jogi vita és nagyon sok szakmai szervezet is jelezte korábban, hogy itt igazságtalan a rendszer amit létrehoztak, ezt most már az Alkotmánybíróság is gyakorlatilag megerősítette, gyakorlatilag jogilag sem vitatható ez a kérdés. Bízom benne, hogy minél előbb kárpótolják azokat, akik megszenvedték ennek a jogszabálynak a hátrányait” – így Dúró Dóra.

A kormány egyelőre semmit sem ígér, a szóvivő szerint vizsgálják a döntést. „Az EMMI szakemberei, illetve a döntést tanulmányozni jogosultak vizsgálják, hogy pontosan milyen következmények vannak, én azt gondolom, hogy vissza kell térnünk erre a kérdésre, és addigra lesznek pontos információink” – Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A tanárok így idén már biztos nem kapják meg a pénzüket.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »