Nem kacsa: önellátó étterem Balatonfüreden

Nem kacsa: önellátó étterem Balatonfüreden

Takács Lajos séf korábban többek között a budapesti Olimpiában, a Lacipecsenyében, majd a Tihanyi-félszigeten lévő Sajkodon, az Apátiban bűvölte el ételeivel az igényes vendégeket. A szakács hamarosan új típusú étteremben próbálja ki magát: Balatonfüreden olyan egységet vezet majd, amely arra törekszik, hogy minél inkább saját forrásból lássa el magát.

Az étterem mögött áll majd egy saját kertészet egy ezer négyzetméteres üvegházzal, amelyben zöldségeket és csírákat fogunk termeszteni – mondta Takács Lajos új „állomáshelyéről”, amelyet Balatonfüreden nyitnak hamarosan a nagyvárosi léttől megcsömörlött befektetők. Hozzátette: a későbbiek során akár ötezer négyzetméteresre is növelhetik az üvegházak méretét. De nem csak emiatt lesz más az étterem. Egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa. A tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet is, ahonnan később akár a ház bora is kikerülhet.

A közelmúltban Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) tagja meghívta Strasbourgba egy tanulmányútra az MGE által rendezett Hagyomány és evolúció verseny indulóit és zsűritagjait, köztük Takács Lajost. A résztvevők rengeteg tapasztalatot szerezhettek Elzászban; többek között olyan éttermeket is meglátogattak, amelyeket nemzetközi éttermi kalauzok is ajánlanak.

– Olyan vendéglátóhelyeken jártunk, amelyek hiányoznak a honi gasztronómiai palettáról. Nem élik a mindennapok kínját, helyette boldogok, gondtalanul alkothatnak, nem úgy, mint idehaza, tisztelet a kivételnek – mondta élményeiről a séf. Jártak egy kitűnően felszerelt kisebb étteremben is, ahol kiválóan ötvözték a tradíciót a modern irányzatokkal.

A szakemberekből álló csapat Colmar városának piacán is látogatást tett, ahol Takács Lajos tapasztalatai szerint olyan árubőséggel találkoztak, mint amilyennel a budapesti piacokon sem nagyon. A galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni. A programot pincelátogatás is színesítette, amely ugyancsak tanulságos volt. A felkeresett pincészet az 1500-as évek óta foglalkozik szőlőműveléssel, generációról generációra száll a tapasztalat. Bár csak hatvan hektárt művel a borászcsalád, mégis kétmillió palackot képes előállítani, amelyek fele kiváló minőségű, tradicionális eljárással készült pezsgő. Csak összehasonlításul: idehaza egy hektáron 3000 tőkét nevelnek, Elzászban ennek négy-ötszörösét.

Nem meglepő, ha a kint tapasztaltak hatására – még ha Takács Lajosnak nem is ismeretlen a francia közeg, hisz három hónapot töltött Paul Bocuse egyik séfhelyettesénél – beindult a magyar séf fantáziája, s különböző menüsorokat kreált. Ezekkel minden bizonnyal találkozhatnak majd a vendégek a Balatonfüreden nyíló új étterem, a Nem Kacsa étlapján is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »