Nem jutott hely a missziónak

Nem jutott hely a missziónak

Pár nappal a most zajló Fishing on Orfű fesztivál kezdete előtt kapott értesítést egy ökumenikus keresztény szervezet arról, hogy ebben az évben nem jut számukra sátorhely a rendezvényen. A szervezők arra hivatkoznak, hogy nem írtak alá szerződést, az idén végrehajtott területrendezés és a többségi tulajdonosok akarata miatt kellett megválniuk több alapítványtól.

Pár napja felhívtak a Fishing on Orfű szervezői azzal, hogy idén a korábbi civil falu helyén faházakat építenek, amelyeket ki akarnak adni. Ezzel csak négy civil szervezet számára marad hely a fesztiválon, így a mi keresztény sátrunknak nem jut hely – mondta lapunknak Prodán András, a KözösPont Ökumenikus Fesztiválmisszió munkatársa, a Fishing on Orfű csapatának sátorvezetője.

A korábbi gyakorlat alapján a szervezet nem számított elutasításra, ennek ellenére május folyamán többször is érdeklődtek, számíthatnak-e az évek óta megszokott helyükre, és mindig pozitív választ kaptak. Nem meglepő, ha gőzerővel készültek a rendezvényre; önkénteseiket fél éven át képezték, hogy igényes programokat tudjanak szervezni a fiataloknak.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház által támogatott ökumenikus misszió az előkészületekre és képzésre félmillió, míg a költségekre (szállás, utazás, étkezés) további 300 ezer forint támogatást kapott az egyházaktól. A szervezők azt ajánlották a missziónak, hogy vegyenek húsz munkatársuknak belépőjegyet, ha részt akarnak venni a fesztiválon; ezek ára egyenként 18 ezer forint a négy napra, ami több százezres nem várt költséget jelentett volna a KözösPontnak.

Négy másik alapítványtól is megváltak

– Nem kérünk a szervezet részéről aktivitást – felelte érdeklődésünkre Bokor Zoltán, a fesztivált szervező kft. ügyvezetője, aki a váltást azzal indokolta, hogy a kempingen belül felújítást végeztek, területrendezést hajtottak végre, és ezzel (is) összefüggésben a többségi tulajdonosok akarata szerint már nem fér bele a civil szervezetek tevékenysége a fesztivál programjába. Mint mondta, nemcsak a KözösPonttól, de további négy alapítványtól is meg kellett válniuk. A fő szervező szerint nem írtak alá szerződést vagy befogadónyilatkozatot az ökumenikus szervezettel a fesztiválra vonatkozóan.

A KözösPont 2000 óta vett részt a Sziget Fesztiválon, ahol 2012-ig voltak jelen, de más rendezvényeken, így a Volt Fesztiválon, és eddig Orfűn is megjelentek. Töretlenül hirdették, hogy az emberi élet minden pillanatában, így egy fesztivál keretein belül is megélhető az istenhit. Csak tavaly Orfűn például 250 emberrel beszélgettek mélyebben (negyedóránál hosszabb időtartamban), s olyan kérdéseket vitatnak meg a fiatalokkal programjaikon, tesztjeik során és református, evangélikus és katolikus lelkészeik segítségével, mint az abortusz, az eutanázia, a párválasztás, a környezetvédelem vagy a drogprevenció.

A civil falu a nagy nyári fesztiválokon nemcsak a résztvevők számára nyújt programokat, de a szervezők is profitálnak belőle, mert számukra a szolgáltatás ingyenes.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »