Nem jó hír! Emelkedett a covidban meghalt betegek és a gépi lélegeztetésre szorulók száma

Nem jó hír! Emelkedett a covidban meghalt betegek és a gépi lélegeztetésre szorulók száma

Az előző héthez képest napi 60-ról 81-re emelkedett a COVID-19 okozta halálesetek száma. A gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma szintén emelkedett, 259-ről 291-re. Kórházi ápolásra is többen szorulnak. Míg a múlt héten 3188 pácienst kezeltek kórházban, a számuk jelenleg 3394 – tájékoztatta a TASR hírügynökséget csütörtökön  az egészségügyi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint 600 beteget kezelnek intenzív osztályon, és 291 páciensnek van szüksége gépi lélegeztetésre.

Több mint 82 százalékuk nincs beoltva, vagy csak egy oltást kapott”

–  közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a Nemzeti Egészségügyi Információs Köz-pont (NCZI) adatai szerint a kórházakban fekvő COVID-19-betegek többsége 65 évnél idősebb.

A kórházak kapacitását tekintve jelenleg a második hullám csúcsának 90 százalékánál tartanak az intézmények.

Hírdetés

A második hullámhoz képest Eperjes megyében a legrosszabb a helyzet (110 százalék), a kórházak telítettségét tekintve, ezt követi Zsolna  megye (102 százalék) és Kassa  megye (97 százalék).

Figyeljük a helyzet alakulását, és ha egy kórház már nem tud több beteget fogadni, a sürgősségi orvosi szolgálat operatív központjával együttműködve másik kórházba szállítjuk a fertőzötteket”

– mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt).

Szlovákiában jelenleg 2337 mobil tesztelőpont működik. Az egészségügyi tárca vezetője szerint az igényeknek és az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően rendszeresen növelik a kapacitásokat, a PCR-teszteket pedig a laboratóriumok kapacitásainak megfelelően végzik.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, az ország felnőtt lakosságának 58 százaléka, azaz 2 648 585 ember legalább az első oltást megkapta már. A vakcina második adagját 2 348 320, a harmadikat pedig 430 894 személy kapta meg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »