Nem ítélte el a bíróság a vádaskodó szocialista képviselőt

Jogszerű véleménynyilvánításnak nevezte a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében, és ezért nem adott helyt Matolcsy György jegybankelnök beadványának, amelyben beperelte Bárándy Gergely, MSZP-s képviselőt azért, mert a politikus az Országgyűlés plenáris ülésén lopással vádolta a jegybank elnökét. Matolcsy György ügyvédje megalapozatlannak tartja a döntést, amely szerinte valótlan tényállítás, de véleményként is teljesen megalapozatlan, alátámasztatlan lenne, tehát mindenképpen jogszerűtlen.

„Nem értünk egyet a döntéssel, azt megalapozatlannak tartjuk. A bíróság jogszerű véleménynyilvánításnak nevezte az alperesi közlést” – kommentálta a hirado.hu-nak Buczkó Péter ügyvéd a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, az alperesnek igazat adó döntését.

Mint ismeretes, Bárándy Gergely, MSZP-s politikus tavaly május 17-én tett fel azonnali kérdést Matolcsy Györgynek, és a viszontválaszában a következő megállapítást tette: „Tudja, nem a Nemzeti Bankot támadjuk, elnök úr, hanem önt és az ön intézkedéseit, és ez óriási különbség, tudja?! Ugyanis nem a Nemzeti Bank munkatársai vagy általában a Nemzeti Bank lopta el a közpénzt, hanem ön és az ön környezete, és az ön családja. Ezt tudom csak mondani, semmi blöff nincs ebben, elnök úr. Sajnos azt tudom mondani, hogy a tények ezek.”

IFJ. LOMNICI: FOKOZÓDHAT A BÍRÓSÁGOKKAL SZEMBENI ELÉGEDETLENSÉG

Az utóbbi időszakban született bírósági ítéletek, mint a vörösiszap-perben, illetve a 2006-os rendőri vezetők ügyében hozott határozatok alááshatják a társadalom igazságszolgáltatásba vetett hitét, emiatt fokozódhat a bíróságokkal szembeni elégedetlenség – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A politikus az Országgyűlés plenáris ülésén lopással vádolta a jegybank elnökét, ami túlmegy a véleménynyilvánítás keretein, ezért Matolcsy György a Fővárosi Törvényszékhez fordult a jogsértés megállapítása, elégtétel adása, egymillió forint sérelemdíj megfizetése és a jövőbeni jogsértéstől való eltiltás érdekében.

Matolcsy György korábban úgy fogalmazott:a képviselő által megfogalmazottak nem tekinthetők a szabad-, avagy a politikai véleménynyilvánítás határát át nem lépő kritikának vagy véleménynek, a politikus egyértelmű bűncselekménnyel vádolta az MNB elnökét, valamint környezetét és családját.

Bárándy Gergely kijelentése része annak a politikai hadjáratsorozatnak, amelynek célja Magyarország jegybankjának a meggyengítése. Az elnök személyének bűncselekménnyel való vádolása ugyanakkor nem tekinthető olyan – politikai eszközként használt – véleménynek, amelyet a jegybank elnökének mint közéleti szereplőnek tűrnie kellene. Az MNB elnöke továbbra is minden, a jegybank függetlenségét sértő vagy korlátozni próbáló pártpolitikai nyomásgyakorlást visszautasít.

Matolcsy György ügyvédjének részletes állásfoglalása megtalálható a hirado.hu oldalon megjelent cikkben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »