Nem iszunk elég tejet, és ezt nem csak a csontjaink bánják

Nem iszunk elég tejet, és ezt nem csak a csontjaink bánják

A magyarok 84 százaléka nem fogyaszt elég tejterméket, pedig az ilyen élelmiszerek nem csak a csontritkulás megelőzését segítik, hanem egyes daganatokét is.

Messze kevesebb tejterméket és azzal együtt kalciumot fogyasztunk, mint kellene – vezette fel a TÉT Platform Egyesület csütörtöki háttérbeszélgetését Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke. Szervezetének, illetve a WHO-nak az állásfoglalása egyaránt azt mondja ki, hogy az embereknek naponta fél liter tejet vagy annak megfelelő kalciumtartalommal bíró tejterméket kellene fogyasztaniuk. Ehhez képest az átlagos hazai érték a 2014-es adatok szerint mindössze 246 gramm, ami ráadásul kevesebb a 2009-ben mért 259 grammos mennyiségnél is. A trend a friss adatok szerint sem változott, sőt a gyártók és forgalmazók tavaly két számjegyű csökkenést mértek a másfél százalékos UHT (ultra magas hőfokon hőkezelt) tejek forgalmában.

Az emberiség 8 ezer éve fogyaszt tejet és tejtermékeket, ekkor alakult ki az a genetikai mutáció, amely lehetővé tette azt, hogy felnőtt korban is képesek legyünk megemészteni a tejcukrot. A populáció egy része ekkor vált laktóztoleránssá. Ma a magyar felnőtteknek csak mintegy 10 százaléka nem iszik tejet, 62 százaléka pedig nem fogyaszt savanyított tejkészítményeket.

– A legtöbb tejet a 18–34 év közötti férfiak és a 65 év feletti nők fogyasztják, a legkevesebbet pedig a 35–64 év közötti férfiak

– ismertette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet friss, reprezentatív országos kutatását Sarkadi-Nagy Eszter, az OGYÉI osztályvezetője. Előadásában elmondta, hogy összességében nézve a felnőtt magyar lakosság 84 százalékának tej-, tejtermékfogyasztása nem éri el az ajánlott értéket. Az MDOSZ 2014-es felméréséből az is kiderült, hogy már a 4 és 10 éves kor közötti gyerekeknek is elégtelen a tejfogyasztásuk: az ajánlott mennyiségnek csak kétharmadát isszák meg. Ez egyebek mellett azért probléma, mert a tej nagyon gazdag a csontok szilárdságában fontos szerepet betöltő kalciumban.

Azt, hogy a tej mennyire komoly kalciumforrás, jól mutatja, hogy

az összes kalciumbevitel 54 százaléka még így is tej és tejtermékek fogyasztásából származik.

Hírdetés

Az országos felmérés szerint ebből 26 százalékot tesz ki a tejfogyasztás, 15 százalékot a sajtok, 6 százalékot a savanyított tejkészítmények, 5 százalékot az egyéb tejtermékek, 2 százalékot pedig a túró és túrókészítmények fogyasztása.

Bár az arányok magasak, leszámítva a legfiatalabb férfiakat, a felnőtt magyar lakosság kalciumbevitele nem éri el az ajánlott szintet, alatta marad az ajánlásokban szereplő napi 800-1000 milligrammnak. Átlagos értéke mindössze 721 milligramm, ráadásul a csontritkulás szempontjából jobban veszélyeztetett nők körében még ennél is alacsonyabb, csupán 689 milligramm. Ez különösen riasztó annak fényében, hogy a becslések szerint egymillió magyart érintő betegségről beszélünk, akik kétharmada nő.

Ráadásul a tej nemcsak remek kalciumforrás, hanem D-vitamin is sok van benne: élelmiszerekből származó bevitelének mintegy 12 százalékát a tej és a tejtermékek adják.

Mindeközben nem telíti cukorral a szervezetet: a felmérés szerint a felnőttek hozzáadott cukorbevitelének csupán 3 százaléka származik tejtermékfogyasztásból. Sarkadi-Nagy Eszter ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy ez esetben figyelni kell arra, hogy populációszintű átlagokról beszélünk – aki tehát nem figyel arra, milyen tejtermékeket fogyaszt, annak nagy részét pedig tejdesszertek és cukrozott gyümölcsjoghurtok teszik ki, az komoly mennyiségben vihet be szervezetébe fölösleges cukrot. Viszont az ilyen eseteket leszámítva tejből és tejtermékekből úgy fogyasztunk keveset, hogy azok a kiegyensúlyozott, vegyes étrend fontos részei, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez.

Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője azt is kiemelte, hogy a tejfogyasztás növelése mellett nem csak táplálkozástudományi érvek állnak.

– Ezek az élelmiszerek, azon túl, hogy a legfontosabb kalciumforrásaink, ráadásul vitamin- és ásványianyag-tartalmuk is jelentős, a daganatos betegségek megelőzését is segítik. Tudományos kutatások például megerősítették, hogy

rendszeres fogyasztásuk a vastagbélrák előfordulásának gyakoriságát 15-20 százalékkal csökkenti – mondta a szakember.

Hozzátette: néhány éve az is kiderült, hogy a savanyított tejtermékek, főként a joghurt fogyasztása akár a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját is mérsékelheti. Ugyan nem vagyunk minden adat birtokában, de feltételezhető, hogy ez a tejtermékek vitamintartalmának és a probiotikumoknak köszönhető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »