Nem is hitték, hogy ekkora a baj

A vadon élő állat- és növényfajokkal való illegális kereskedelem mértéke az ENSZ szerint jóval nagyobb, mint azt eddig hitték.

Az eddig véltnél jóval több fajt érint, az ellenőrzés pedig – a vadorzóktól az értékesítőkig – szervezett bűnözők kezében van – olvasható az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) kedden Bécsben bemutatott első globális jelentésében.

A World Wildlife Crime Report című tanulmány elkészítéséhez az UNODC természetvédelmi szervezetek és a Vám Világszervezet (World Customs Organization, WCO) adatait elemezte, amelyek a világ 120 országában történt, a vadorzáshoz kötődő több mint 167 ezer akcióból és a csempészáru lefoglalásából származnak.

Ezek alapján nem csak olyan ikonikus állatokat fenyeget a kihalás veszélye a határokat átlépő bandák miatt, mint az elefántok, a tigrisek vagy az orrszarvúk. Csaknem hétezer faj van veszélyben. Az illegális kereskedelemből származó profit mértékét az UNODC nem nevezte meg tanulmányában.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) legfrissebb adatai szerint évi 20 milliárd dollárra rúg az illegális vadállat-kereskedelem, amely az egyik legnagyobb mértékű illegális kereskedelem a világon a fegyver-, a kábítószer- és az emberkereskedelem mellett. Csak elefántcsontból 170 tonnát exportáltak illegálisan Afrikából 2009 és 2014 között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »