Nem indulhatnak az orosz sportolók Rióban

A nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

“A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról.”

Az oroszok 387 sportolót neveztek a riói játékokra, köztük az érintett 68 atlétát is. Az orosz atléták azért fordultak kollektív keresettel a Sportdöntőbírósághoz, mert álláspontjuk szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a napokban nyilvánosságra a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, melyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn Torontóban bejelentette: a 97 oldalas anyag számos bizonyítékot tartalmaz a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről.

“Az orosz minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is”- közölte a kanadai szakértő, hozzátéve, több ezer adatot értékeltek ki, és kitörölt adatokat is helyreállítottak.

Oroszország tagadta a vádakat. A leleplezést elindító Grigorij Rodcsenkov, a felfüggesztett moszkvai laboratórium korábbi vezetője – aki az Egyesült Államokba költözött – azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit, illetve hogy ő személyesen készített olyan szert, amelyet a férfi sportolók viszkijébe és a nők martinijébe kevertek bele.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Államilag irányított doppingolással vádolják OroszországotBarátnője miatt bukhatott le doppingolással a magyar világbajnokRovatok: SportTelepülés: BrazíliaCímkék: Nemzetközi Sportdöntőbíróság, sport, 2016-os olimpia, doppingbotrányForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »