Nem indulhat az EP-választásokon az USR-PLUS szövetség

Nem indulhat az EP-választásokon az USR-PLUS szövetség

A Központi Választási Iroda (BEC) elutasította az USR és a PLUS arra vonatkozó kérését, hogy a két párt közös listán indulhasson a májusi Európai Parlamenti választásokon.

A BEC arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a politikai pártok nyilvántartásában sem az USR, sem a PLUS elnökeként nem jelenik meg Dan Barna, illetve Dacian Cioloș neve.

Dan Barnát még 2017 októberében választották meg az USR elnökének, Dacian Cioloș pedig idén februárban lett a PLUS elnöke, és mindkét fél kérte a bukaresti törvényszéken az elnökök nevének nyilvántartásba vételét, de ez idáig egyik párt esetében sem született erre vonatkozó végleges határozat. Erre hivatkozva a Központi Választási Iroda elutasította a USR PLUS 2020 Szövetség néven létrejött szövetség kérését, amely lehetővé tette volna, hogy közös listán induljanak az EP-választáson.

Az eset kapcsán a pártszövetség kiadott egy sajtóközleményt, amelyben abszurdnak és antidemokratikusnak nevezik a BEC döntését. A pártszövetség vezetői ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy nem adják fel, és hogyha szükséges, akkor újra összegyűjtik az induláshoz szükséges aláírásokat, akár külön külön is.

„Ez egy politikai döntés, amely a Liviu Dragnea által létrehozott korrupt rendszer nyomására született. Az általunk benyújtott jogi dokumentumok nem számítottak, mint ahogyan a két párt törvényes döntései és a 14 ezer tag akarata sem. Nem számít az a 200 ezer aláírás sem, amelyet összegyűjtöttünk” – fogalmaz a közlemény.

Hírdetés

A két alakulat úgy véli, igénylésüket azért utasították el, mert Liviu Dragnea „fél az USR PLUS 2020 Szövetségtől”, és az azt alkotó pártok minden kezdeményezésétől.

„A BEC mai döntése egy dolgot jelent: minden módon és minden eszközzel meg akarják akadályozni, hogy részt vegyünk a választásokon. (…) 1990 óta ez az első alkalom, amikor visszadobnak egy olyan jelöltlistát, amely a közvélemény-kutatások szerint a román állampolgárok mintegy 20 százalékának támogatását élvezi” – áll még a közleményben.

A BEC döntése nem végleges, a két párt megfellebbezi azt a legfelsőbb bíróságon.

Cikkünket frissítjük!

(newsweek.ro/Agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »