Nem hatékony a munkamegosztás Szlovákiában, így távolodik tőlünk a nyugati életszínvonal

Nem hatékony a munkamegosztás Szlovákiában, így távolodik tőlünk a nyugati életszínvonal

Frissítve: 11.29 Az utóbbi időben ismét távolodik Szlovákiától a nyugati életszínvonal. A Pénzügyminisztérium Pénzpolitikai Intézetének elemzése szerint ennek egyik oka, hogy a szlovák gazdaság nem hatékony a források elosztását illetően.

A külföldi befektetéseknek és az új technológiák megjelenésének köszönhetően szomszédjainkhoz képest gyorsabban növekszik az ipari produktivitás, a szolgáltatások terén azonban jóval rosszabb a helyzet.

Javuló produktivitás, növekvő GDP

A 2008-2009-es gazdasági válság előtt a szlovák gazdaság nagy tempóval közelített a fejlett nyugati országok életszínvonalához. Több mint 10 évig ugyanis gyorsabban nőtt náluk a produktivitás és a GDP, mint az euro zóna átlaga.

Mindez főleg a külföldi befejtetéseknek és az új munkahelyek teremtésének köszönhetően. A válság után azonban ez a tempó megakadt, és bár ugyanez a helyzet az euro zónában is, a kockázatok Szlovákiát is érintik.

A legfőbb hátráltató tényező az alacsony produktivitás és a munka illetve a források nem hatékony szétosztása. A szlovák gazdaság eddig az olcsó, képzett munkaerőre épült, viszonylag alacsony adózási feltételek, illetve a külföldi vállalatok számára kedvező körülmények mellett. Mindez már kezd kimerülni

Kevés a méretét tekintve közepesen nagyvállalat

Hírdetés

A források nem megfelelő elosztása leginkább a kis vállalatoknál látható. Ők alkotják a szlovákiai vállalkozások 91 százalékát, de az itt kitermelt hozzáadott értéknek csak a 14 százalékát teszik ki. Az elemzés szerint az ő összefogásuk nagyobb, hatékonyabb vállalatokká, segíthetné a szlovák gazdaság növekedését.

A legnagyobb hiányosságok a szolgáltatások, az építőipar, és a mezőgazdaság terén tapasztalhatóak. A külföldi tulajdonú vállalatok itt is 50 százalékkal hatékonyabbak.

Az elemzés rámutat arra is, hogy a jelenlegi helyzetért az állam is hibás, mely nem rendelkezik megfelelő megoldásokkal a kihívásokra.

Míg Németországban a 250 főig kiterjedő közepes vállalatok aránya 17,6 százalék, addig nálunk alig 2,9 százalék.

 „A megoldás a hatékony duális képzésben, munkaerő ingázásának támogatásában, a bíróságok hatékonyságának növelésében és az új módszerek használatában rejlik,“

zárul a Pénzügyminisztérium elemzése.

webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »