Nem hagyják magukat a belgiumi muszlim diáklányok

A belga igazságszolgáltatáshoz fordul 16 liège-i muzulmán diáklány, mert szeptember óta iskolájukban tilos a fejkendő viselése – írta az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán hétfőn.

A Liège környéki középiskola (HEPL) vezetésének döntése értelmében minden „hivalkodó” vallási jelkép viselése tilos, beleértve a muzulmán fejkendőt is.

Eric Lemmens, az iskola ügyvédje szerint a fejkendő viselése feszültséget teremt az iskola muzulmán és nem muzulmán diákjai, de gyakran még az erősebben, illetve a kevésbé radikális muzulmán diákok között is, ami mérgező légkört teremt az oktatásban. A tilalom célja a viták és a feszültségek elkerülése a tanulás érdekében.

„Ha pedig valaki a jelképek elleni hadviseléstől tartana, az iskola visszautasítja, hogy egy vallás bármilyen formában ráerőltesse értékeit és elveit másokra” – fogalmazott Eric Lemmens.

A diákok véleménye szerint az általános tilalom ellentétes a szólás- és a vallásszabadság eszméjével. A fiatal lányok szerint a fejkendőjük nem üzenet, hanem a személyiségük szerves része.

Luc Misson, a diákok ügyvédje úgy vélekedett, hogy az ilyen hozzáállás csak kiélesíti a társadalomban jelen lévő feszültségeket, és elősegíti az iszlám és a terrorizmus összemosását.

„A fejkendő iskolai viselésének engedélye inkább segítene elkerülni a súlyosabb összeütközéseket” – fogalmazott az ügyvéd.

A tájékoztatás szerint az iskola diákönkormányzata szeptember közepén aláírásgyűjtésbe kezdett a fejkendők viselése mellett. Alig egy hét alatt 5400 aláírást gyűjtöttek össze a kérvény benyújtásához.

A belga közszolgálati televízió és rádió szeptember elején arról tájékoztatott, hogy a liége-i középiskolák legtöbbjének felső tagozatában betiltották a fejet és a hajat takaró vallási jelkép viselését szeptembertől.

A beszámoló szerint a tanév megkezdése előtt bevezetett szigorítás azért volt indokolt, mert a lányok egy része nem tartotta be az iskolai szabályokat. A diákok legtöbbje ugyanis, ha a vallási és az iskolai szabályok között kell döntenie, inkább a vallási előírásoknak engedelmeskedik. Az iskola muzulmán fiataljainak nagy része megbélyegezte és nem tisztességes lányoknak nevezte a szabályokat betartókat, elfogadhatatlan nyomást gyakorolva rájuk – idézte beszámolójában a televízió a Marie-José-intézet vezetőjének indoklását.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »