Nem hagyja nyugton a természet Kínát

Kínában szivárvány jelent meg a keddi földrengés helyszínén. A katonák pedig beszámoltak az akkori megrázó élményeikről, a keresésről és a mentésről. Az ország keleti tartományaiban ugyanakkor továbbra is tartanak a viharos széllel érkező esőzések és villámáradások.

Kötelek és gumicsónakok segítségével tudják csak kimenekíteni az embereket a mentőegységek az egyik kínai városban. A rendkívül erős sodrású víz máskülönben elsodorná őket.

Az ország több keleti tartományát is heves esőzéseket követő villámáradások öntötték el. Több településen is evakuálni kellett a lakosság egy részét, összesen több, mint 1000 embert, de segítségre szorult mintegy 300 turista is.

Másfél órás mentés után a lakosságot sikerült biztonságos helyre menekíteni  mondta egy kisváros polgármestere.

Épületek dőltek romba

A megáradt folyók kiléptek a medrükből, és elárasztották az utcákat, a vízszint nemritkán elérte a fél métert is. Sok helyen házrészek, vagy egész épületek dőltek romba.

De komoly károkat okozott a rendkívüli esőzés az északabbra fekvő tartományokban is. Az áradások úttesteket rongáltak meg és termőföldeket áraszttottak el.

Fennakadások voltak az áramellátásban is, több villanypóznát rongált meg a rendkívüli erejű szél.

Véres kézzel is kerestek

A keddi, 7-es erősségű földrengés epicentrumában lévő kínai városban már lassan végeznek a mentéssel. A romok alatt már nem keresnek embereket. A mentésben részt vevő katonák szerint az utolsó túlélőket találták meg szombaton. Sokan puszta kézzel kerestek a törmelék között. Véres volt a kezük, mert üvegszilánk, vagy egy acélrúd vágta meg őket  mondta egy katona.

A keddi földrengésnek 19 halottja és több, mint 250 sérültje volt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »