Nem hagyhatják el Törökországot az egyetemi oktatók

A török hatóságok ideiglenes jelleggel, további értesítésig megtiltották, hogy a török egyetemi oktatók külföldre utazzanak – közölte szerdán egy kormánytisztviselő.

A török felsőoktatási tanács lépését azzal indokolta, hogy megakadályozzák a puccsisták esetleges távozását az országból. A nyilatkozó – részletek ismertetése nélkül – azt mondta, hogy egyes előadók vélhetően kapcsolatban álltak a hadseregen belüli csoportokkal, amelyek a múlt héten kísérletet tettek a katonai hatalomátvételre.

A felsőoktatási tanács kedden bejelentette, hogy menesztett 1577 dékánt. Az Isztambuli Egyetem 95 tanárt bocsátott el. Az oktatási minisztérium pedig bevonta 21 ezer, magánintézményeknél dolgozó tanár engedélyét.

Tisztogatás

A múlt pénteki puccskísérlet kudarcát követően a török kormány széles körű tisztogatásba kezdett a közigazgatásban. Több minisztériumból több tízezer embert küldtek el, és az egyetemi vezetők mellett bírákat, rendőröket és ügyészeket is leváltottak vagy menesztettek.

Brüsszelben már hétfőn azt firtatták, hogy a török elnök készülhetett a tisztogatásokra. Az EU bővítési biztosa azt mondta: a török vezetés csak a megfelelő pillanatra várt, az elbocsátási listák már készen voltak. Az amerikai külügyminiszter pedig azokra a vádakra vár válasz, amelyek szerint az Egyesült Államoknak is szerepe volt a puccskísérletben.

Előkerült a halálbüntetés visszaállításának lehetősége is, mellyel a törökök két lábbal rúgnák el magukat Európától. Az Európa Tanács egyenesen azt közölte: Törökország nem állíthatja vissza a retorziót.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »