Nem hagyhatja el Szíriát az államfő gazdag unokatestvére

Nem hagyhatja el Szíriát az államfő gazdag unokatestvére

Egy szíriai bíróság ideiglenesen megtiltotta Bassár el-Aszad államfő gazdag unokafivérének, Rámi Mahlúfnak, hogy elhagyja az országot.

Hírügynökségek által csütörtök este ismertetett döntés szerint Mahlúf addig nem mehet külföldre, amíg nem rendeződött az ügye, és nem fizette ki az illetékes hatóságoknak cégének tartozását.

Hírdetés

Rámi Mahlúf, aki egykor Aszad belső köréhez tartozott, a legnagyobb szíriai mobiltelefon-társaság, a Syriatel társtulajdonosa. Az utóbbi időben azonban összetűzésbe került a hatóságokkal cége tartozásai miatt. A damaszkuszi vezetés szerint a Syriatel 134 milliárd szíriai fonttal tartozik az államnak. Mahlúf ezt tagadja.

A dúsgazdag üzletember anyai ágon unokatestvére Bassár el-Aszadnak és kulcsfontosságú szerepet játszott az elnök hadikiadásainak fedezésében a 2011 óta tartó polgárháborúban. Mahlúf egyaránt szerepel az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáján. Vállalatbirodalma a távközlésen túl kiterjed az építő- és az olajiparra is.

Szakértők szerint a példátlan nyilvános huzavona évtizedek óta az első nagyobb szakadás lehet a szíriai kormányzó eliten belül, amely 1970-ben Háfez el-Aszad államcsínyével került hatalomra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »