Nem gyanús a Hunguard offshore-háttere

Fel sem veti a bűncselekmény gyanúját, hogy a kormány kedvenc informatikai cége, a Hunguard Kft. hátterében a Panama-iratokban felbukkanó offshore céghálózat áll – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentést elutasító határozatából. (A Panama-iratok egy nemzetközi offshore céghálózatban érintett 240 ezer vállalat és részvénytulajdonos adatait tartalmazzák. )

A feljelentő Tényi István augusztusban adta be keresetét az adóhivatalnak, miután az azóta beszüntetett Népszabadság tényfeltáró cikket közölt a Rogán Antal kabinetminiszter érdekcsoportjába tartozó Hunguard Kft. sejtelmes tulajdonosi köréről. A napilap ciprusi hivataloktól kapott adatokra hivatkozva arról írt: a Hunguard Kft. mögött egy bizonyos Christos P. Kinanis áll, akinek a neve többször megjelenik a Panama-iratokban.

– A Kinanis-cégcsoport ismert bizalmi vagyonkezelő, az ilyen társaságok térítés ellenében névleges tulajdonosi szerepet is vállalnak – írta a Népszabadság. A napilap cikkében megjegyezte: az offshore tulajdonosi kör a Fidesz egy sokat támadott vezetőjét fedezi. A cikket követően a sajtó több kapcsolódási pontot feltárt a Hunguard kisebbségi magyar tulajdonosai és Rogán között.

Tényi feljelentésében nem csak a sajtó által szolgáltatott, s azóta sem tagadott tényekre hívta fel a NAV figyelmét. Arra is emlékeztette a hivatalt, hogy a Panama-iratok botrányának kirobbanása után Orbán Viktor miniszterelnök arra szólította fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, vizsgálja ki az ügy magyarországi offshore-szálait.

Mindez azonban nem volt elegendő a hivatal számára, hogy érdemben kivizsgálja a feljelentésben szereplő költségvetési csalás gyanúját. Tényi keresetét azzal utasították el, hogy az e-beszámoló portál szerint a cég fizet adót.

– Önmagában az, hogy egy cég tulajdonosi körében megjelenik egy úgynevezett offshore cég, bűncselekmény gyanúját nem veti fel – írja a határozat. A feljelentő Tényi István megkeresésünkre elmondta: amíg egy felső politikai akarat a nyomozók tevékenységét akadályozza, ő nem vár el tőlük teljes munkát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »