Nem fognak egymásra támadni a koreaiak

A két Korea hadseregei mostantól tartózkodnak minden ellenséges tevékenyégtől a közös határövezetben, mind a szárazföldön, mind a tengeren és a levegőben – ez része kölcsönös bizalomerősítő intézkedéseiknek, amelyekről a szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozón állapodtak meg – közölték szöuli védelmi források csütörtökön.

A felek a tűzszüneti vonal öt kilométeres környezetében ezentúl nem folytathatnak tüzérségi éleslövészetet és ezred- vagy magasabb szintű terepgyakorlatot. A tűzszüneti vonal 40 kilométeres körzetében pedig repülési tilalom van mindenféle légi jármű számára. A szeptember 19-i megállapodásban arról is szó van, hogy a véletlen összetűzések elkerülése érdekében a határ mentén kialakítanak egy ütközőövezetet, és felszedik az aknákat. Az aknák felszedése már október elején elkezdődött, egy héttel ezelőtt  megkezdték a fegyverek kivonását és az őrhelyek felszámolását a Panmindzson határfalut körülvevő közös biztonsági zónából.

Először még nem támogatta Washington a megállapodást

Az Egyesült Államokat először aggasztották a Korea-közi csúcstalálkozón megszületett katonai megállapodások, mert úgy gondolta, hogy általuk romlani fog a harckészültség, közben viszont csak lassan halad az észak-koreai atomfegyverek leszerelése. A dél-koreai hadsereg és az országban állomásozó amerikai erők gyakran tartottak olyan gyakorlatokat, amelyeket most már nem tudnának megtartani. Közös hadgyakorlatuk június óta nem volt.

Szerdán azonban megtartották Washingtonban az amerikai és a dél-koreai védelmi miniszter évenkénti tanácskozását, és ezen megállapodtak egy stratégiai kerettervben, amely arról szól, hogy hogyan működik majd egyesített védelmi mechanizmusuk, miután az amerikai erők átadják a dél-koreaiaknak a háborús műveleti ellenőrzést. James Mattis amerikai védelmi miniszter a tanácskozás után sajtótájékoztatója szerint már támogatásáról biztosította a Korea-közi katonai megállapodásokat.

Mun Dzse In dél-koreai elnök csütörtökön a szöuli parlamentben bejelentette, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető “hamarosan” ellátogat Szöulba, de ennél pontosabban nem jelezte előre a látogatást.

Hírdetés

Hétköznapi a nemi erőszak a diktatúrában

A mindennapok része Észak-Koreában a hatalmi pozíciót betöltő férfiak által elkövetett szexuális erőszak, miközben a bántalmazott nőknek esélyük sincs arra, hogy felemeljék a szavukat és panaszt tegyenek – állapította meg a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentésében., amelyről az MTI számolt be.

A New York-i székhelyű szervezet 106 észak-koreai menekülttel készült interjú alapján állította össze jelentését. A beszámolók szerint a szexuális erőszak teljesen nyílt, széles körben tolerált jelenség Észak-Koreában, ahol a nőknek semmi lehetőségük nincs az igazságszolgáltatáshoz fordulni, mert a rendőrség nem tekinti a nemi erőszakot súlyos bűncselekménynek.

Egy észak-koreai nőnek “szinte elképzelhetetlen”, hogy a rendőrséghez forduljon, ha szexuális jellegű támadás érte, és a szégyen és a társadalmi megbélyegzés miatt mindenki inkább hallgat.

A HRW szerint a nők elleni, teljes büntetlenségben elkövetett szexuális erőszak széles körben elterjedt börtönökben, piacokon, az utcán, ellenőrzési pontokon, vonatokon és katonai bázisokon. A jelentésben részleteznek több, hatalmi pozíciót betöltő férfiak – börtönőrök, rendőrök, ügyészek, katonák és piaci felügyelők – által elkövetett szexuális bűncselekményt.

Mint az MTI kommentárjában megjegyzi, az Egyesült Államok vezette globális diplomácia az észak-koreai nukleáris fegyverkezés feltartóztatására összpontosít, miközben a külvilágtól hermetikusan elzárkózó kelet-ázsiai ország lesújtó emberi jogi helyzetéről nyíltan kevés szó esik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »