Nem fog megváltozni a kubai belpolitika

Változatlan maradhat a kubai belpolitika Fidel Castro halála után is – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Nagy Sándor Gyula szerint a kubai rendszer nem fog összeomlani a diktátor halálával, sőt az országban most egymást érik majd a megemlékezések.

Hozzátette, hogy az igazi “korszakváltás” Raúl Castro hatalomra jutásával történt meg.

Fidel testvére sem fiatal, hiszen több mint nyolcvan éves, de az ő utódlása is biztosítva van már – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a következő években tovább erősödhet a kubai gazdaság, köszönhetően a nemrég bevezetett engedményeknek. Az országban mára mintegy félmillióan vállalkozók – mutatott rá.

Az Egyesült Államok és a szigetország viszonyával kapcsolatban megjegyezte, a nagykövetséget valószínűleg nem zárják be Havannában, de szerinte Trump elnöksége alatt az embergót nem fogják feloldani.

Fidel Castro népszerűsége halála után emelkedhet

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint Fidel Castro volt kubai diktátor népszerűsége országában halála után még emelkedhet.

Nagy Sándor Gyula az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában azt mondta, hogy a Kubában élők kedvelték és kedvelik őt, ellenzék szinte alig van, ezért töretlen a népszerűsége, amely most még magasabb lehet. Ezt támogathatja, hogy a kubai televízió a napokban várhatóan történelmi filmeket fog vetíteni és az is, hogy testvére, a jelenlegi elnök, miniszterelnök, Raúl Castro elkezdi majd építeni Fidel személyi kultuszát.

Felidézte, hogy Castro rezsimje semmiképpen nem nevezhető demokratikusnak, egy véreskezű diktátort váltott le részben erőszakkal és akkor választásokat ígért, amely a mai napig várat magára. Fidel Castro a szegények érdekeit képviselő politikusból lett diktátor, bár rezsimje nem hasonlítható össze Észak-Koreáéval.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »