Nem fér bele a nők védelme az iszlám vallásba

Újból védtelenné válhatnak a családon belüli és a szexuális erőszak női áldozatai Pakisztánban, miután Punjab tartomány vallási vezetői érvényteleníteni akarják a múlt héten elfogadott Nők Védelme Törvényt.

Iszlámellenesnek nyilvánították a családon belüli erőszak megfékezésére hozott törvényt Punjabban, Pakisztán legnagyobb tartományában – írja az Independent. A döntést vallási kérdésekben “jártas” kormányzati tanácsadók hozták meg, akik nyílt támadásnak vették a nők védelmében hozott jogi lépéseket.

A Nők Védelme Törvényt a múlt héten fogadták el Punjabban, és példátlan jogvédelmet biztosítottak a családon belüli, a szexuális és az érzelmi erőszak elszenvedőinek.

A törvény legfontosabb elemei közé tartozik az éjjel-nappal ingyen hívható forró drót és a bántalmazott nőknek menedéket adó szálláshelyek létrehozása is. Kerületi szinten vizsgálják a bűncselekményeket, az elkövetőket pedig folyamatosan követni tudják GPS-karkötők segítségével.

„A törvény elveszi a férfiak önbizalmát”

A történelmi lépésnek azonban nem mindenki örült: az Iszlám Ideológiai Tanács vezetője például iszlámellenesnek nevezte az új törvényt legutóbbi sajtótájékoztatóján, ahol Korán-idézetekkel bírálta a nők védelmét segítő döntéseket.

A tanácsot korábban rengetegen kritizálták a szexuális erőszak “elbírálása” miatt: a férfiakból álló csoport megtiltotta a DNS-minták használatát a nyomozás során, és az orvosi vizsgálatot is érvénytelennek nyilvánította, ha nem talált legalább 4 férfit, akik megerősítik a bántalmazott nő vallomását.

“A törvény elveszi a férfiak önbizalmát. Egyértelmű, hogy nyugati gyarmattá próbálja változtatni Pakisztánt” – mondta az ország legnagyobb vallási pártjának vezetője.

Hollywoodban Oscar-díjat kapott, Pakisztánban mindennapos a becsületgyilkosság

Szerdán becsületgyilkossággal gyanúsított a pakisztáni rendőrség egy 29 éves férfit, aki agyonlőtte két húgát, mert nem tetszett neki “jellemük és életmódjuk” – közölték a pakisztáni hatóságok mindössze két nappal azt követően, hogy a Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő által készített, a becsületgyilkosság témáját feszegető A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban – A megbocsátás ára) című rövid dokumentumfilm elnyerte az Oscar-díjat.

A Reuters brit hírügynökség alapítványa, a Thomson Reuters Foundation 2011-es felmérése pedig arra mutatott rá, hogy a családon belüli erőszak, gazdasági diszkrimináció, becsületgyilkosságok és savtámadások miatt Pakisztán a nők számára a világ harmadik legveszélyesebb országa.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »