Nem feltétlenül elégedettek a migránsok a befogadó országukkal

Nem feltétlenül elégedettek a migránsok a befogadó országukkal

Minden áron fenn kell tartani az uniós–török megállapodást – szögezte le az Európai Unió görög származású migrációs biztosa. Dimitrisz Avramopulosz a menekültek befogadását is felgyorsítaná a kvótarendszer alapján. Az érkezőknek azonban nem mindig tetszik a kijelölt hely, Litvániában volt, aki megsemmisítette személyi okmányait, hátha úgy továbbmehet Németországba.

Az Európai Unió görög származású migrációs biztosa ismét arra szólította fel a tagállamokat, hogy a kvótarendszer alapján vegyenek át több menekültet Görögországtól.

„Örülök, hogy az utóbbi hónapokban stabil növekedés volt tapasztalható a Görögországban és Olaszországban lévő menekültek áthelyezésében. Eddig majdnem 8000 embert telepítettek át Olaszországból és Görögországból, novemberben már ezret. De azt mondanám, hogy fokozni kell az áthelyezési erőfeszítéseket, és a tagállamoknak növelniük kell az áthelyezéssel kapcsolatos vállalásaikat, aminek gyorsan eleget kell tenniük” – jelentette ki Dimitrisz Avramopulos uniós migránsügyi biztos.

Arra kérte továbbá a többi tagállamot, hogy nyújtsanak más segítséget is hazájának. „Szeretnék egy felhívást intézni innen, Athénből a többi tagállamhoz, hogy minél előbb küldjenek több szakértőt a menedékkérelmek feldolgozásának támogatására. Az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodása továbbra is működik, és még egyszer szeretném aláhúzni, hogy ezt minden áron fenn kell tartani, ez a prioritás, és kitartunk mellette” – mondta Avramopulosz.

Az Európai Parlament a múlt héten határozatot fogadott el a török uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztéséről, ami miatt a török elnök és a török miniszterelnök is azzal fenyegetőzött, hogy megnyitják a határokat a migránsok előtt. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal végrehajtó igazgatója szerint egyelőre jól működik a Törökországgal kötött megállapodás, de ha mégis megbukik, akkor új tervet kell kidolgozni. „Nem látom a kialakult válság végét. Nagyon aggasztóak a legutóbbi fejlemények, de hát ezért vagyunk itt, és ezért dolgozunk együtt Görögországgal ebben a kérdésben” – így Jose Carreira.

A Görögországban rekedt mintegy hatvanezer menekült szeretne minél előbb Európába jutni, fő célországuk azonban nem Litvánia. Többen közülük azonban a kvótarendszer alapján mégis oda kerültek. „Amikor Törökországból Görögországba indultunk, a célunk Németország vagy Hollandia volt. De a görögországi útvonal lezárult, azért nem volt más választásunk, mint hogy csatlakozzunk az »áthelyezési programhoz«, amely ide hozott bennünket” – mesélte az egyik szír menekült.

November elején 34 szíriai és iraki menekült érkezett Litvániába, ahonnan azonban a gazdagabb, nyugat-európai országokba vágynak. A Reuters hírügynökség szerint az érkezők között van, aki megsemmisíti személyi okmányait, abban a reményben, hogy így bejuthat Németországba vagy egy másik hasonlóan gazdag uniós tagállamba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »